Tänään sinusta tuntuu, että voit hallita elämääsi. Ehkä koet, että sinun pitää yrittää sovittaa maailma loogiseen ajattelumalliisi. Älä yritä. Yritä sen sijaan uskoa, että kaikella on oma luonnollinen järjestyksensä. Et voi tietää, mitä huomenna tapahtuu.
Tämäntyyppisiä neuvoja antaa käyttäjilleen astrologiasovellus Co-Star, josta on tullut valtava bisnes. Vuonna 2017 julkistettu sovellus keräsi jo kahdessa vuodessa yli viisi miljoonaa käyttäjää. Co-Star ei ole yksin.
Perinteiset painettujen lehtien horoskoopit ovat saaneet viime aikoina rinnalleen kasvavan joukon kännykkäsovelluksia, blogeja ja Instagram-tilejä.

Oinas kirjoittaa astrologian väärinkäsityksistä Tämän jutun kirjoittaja on horoskooppimerkiltään oinas eli astrologien mukaan Aurinko oli hänen syntymähetkellään Oinaan tähdistössä. Astrolologian mukaan tästä seuraa, että hänen pitäisi olla itsevarma, impulsiivinen ja herkkä innostumaan uusista asioista.
Vuonna 2019 yhdysvaltalaiset kuluttajat käyttivät noin 35 miljoonaa euroa kymmeneen suosituimpaan astrologiasovellukseen.
Teknologia-alan investoija Anarghya Vardhana arvioi The New York Timesissa, että Co-Starista voi tulla yhtä iso kuin Spotifystä, jolla on nykyään noin 300 miljoonaa käyttäjää.
Vaikka elämänohjeiden etsiminen tähdistä näyttää olevan noususuhdanteessa, vallitsee varsin laaja yksimielisyys siitä, että astrologia ja horoskoopit eivät ole tiedettä.
Historiallisesti astrologia on kuitenkin ollut sidoksissa kuivempaan, faktoihin perustuvaan sukulaistieteeseensä astronomiaan eli tähtitieteeseen.
Jopa yksi nykytähtitieteen perustajista, tanskalainen Tyko Brahe, laati horoskooppeja. Hän ennusti muun muassa, että Tanskan kuningas Kristian IV ei saa kovin monta lasta. Kuningas sai ainakin 24 jälkeläistä.
Vaikka horoskooppien paikkansapitävyys on sattumanvaraista, astrologia on alun perin perustunut todellisiin havaintoihin tähtien ja planeettojen liikkeistä. Siksi astrologian historiasta voi oppia, kun pitää faktan ja viihteen erillään.
Tähdistöt vaihtavat paikkaa
Tähtikarttojen tekijät eivät 3 000 vuotta sitten tienneet, että painovoima muuttaa Maan pyörimisakselia. Siksi horoskooppeihin liitetyt syntymäajat eivät enää vastaa Auringon ja tähdistöjen oikeaa asemaa taivaalla.

1. Aurinko näyttää kulkevan tähdistön poikki
Maasta katsottuna näyttää siltä, että Aurinko kulkee vuoden aikana taivaan poikki tähdistöstä toiseen. Tätä Auringon näennäistä rataa sanotaan ekliptikaksi. Jos yötaivaalla näkyy Vesimies, Aurinko on sitä vastapäätä Leijonan tähdistössä.

2. Maan akselin kulma muuttuu
Maa pyörii oman akselinsa ympäri, mutta akselin kallistussuunta vaihtelee Auringon ja Kuun painovoiman vaikutuksesta. Tämän ilmiön nimi on prekessio. Akselin kulman vaihtelu noudattaa 25 800 vuoden sykliä.

3. Maan akseli osoittaa nyt eri tähdistöön
Kun Maa keikkuu kuin hyrrä, myös Maasta eri aikoihin näkyvä tähtitaivas muuttuu. Noin kolme tuhatta vuotta sitten Aurinko näytti kevätpäiväntasauksen aikaan olevan Oinaan tähdistössä. Nykyään Aurinko on samaan aikaan aivan eri kohdassa taivaalla, nimittäin Kalojen tähdistössä.

4. Tähtimerkkejä on oikeastaan 13
Vuoden mittaan Aurinko kulkee oikeasti 13 tähdistön poikki. 13. tähdistö on saanut nimen Käärmeenkantaja. Se sijaitsee taivaalla Skorpionin ja Jousimiehen välissä. Astrologia pitäytyy perinteisissä 12 tähdistössä. Siksi tähtimerkkejäkin on vain 12.
Astrologia syntyi Babyloniassa
Nykyinen astrologia juontaa juurensa Babyloniasta noin kolmentuhannen vuoden takaa. Babylonialaiset tarkkailivat taivaankappaleiden liikkeitä ja laativat niistä taulukoita ja malleja.
He havaitsivat muun muassa, että Saturnuksen liike noudatti 59 vuoden kiertoa. Babylonialaiset alkoivat tehdä taivaankappaleiden liikkeiden perusteella päätelmiä maanpäällisistä tapahtumista.
Niiden avulla selitettiin ja systematisoitiin luonnonmullistuksia, katovuosia ja muita tuolloin selittämättömiä ilmiöitä.
Vuoden 600 eaa. tienoilla babylonialaiset kehittivät ennustusjärjestelmän, joka perustui nykyisin länsimaissa tunnettuihin 12 tähtimerkkiin.
Ne kuvasivat Auringon kulkua taivaalla vuoden eri aikoina. Tähtimerkki edusti tähdistöä, joka näkyi yötaivaalla samoihin aikoihin, kun Aurinko oli tietyssä kohdassa vuotuista reittiään. Näistä tähdistöistä muodostui niin sanottu eläinrata.
Babylonialaisastrologit jakoivat eläinradan 12 yhtä suureen osaan ja antoivat kullekin osalle oman tähtimerkkinsä. Tosin tähtimerkin alueella eläinradassa ei ole juuri mitään yhteistä sen tähtitaivaan osan kanssa, joka näkyy kaukoputkessa.

Oikeasti kirjoittaja ei ole oinas Kun babylonialaiset kehittivät astrologian, he havaitsivat, että maaliskuun 21. päivän ja huhtikuun 20. päivän välisenä aikana Aurinko on Oinaan tähdistössä. Tämän jutun kirjoittaja on syntynyt 13. huhtikuuta, joten hän olisi oinas. Maan pyörimisakseli on kuitenkin muuttunut babylonialaisten ajoista. Nykyään Aurinko ei ole huhtikuun 13. päivänä Oinaassa vaan Kalojen tähdistössä.
Tähtimerkit ja tähdistöt eivät siis ole sama asia. Tähdistöt ovat taivaalla näkyviä tiettyjä tähtien ryhmiä. Niitä on 88, ja niiden viralliset nimet antaa Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni IAU.
Tähdistöjä ovat esimerkiksi Joutsen ja Orion. Tähtimerkkejä on 12, ja ne on nimetty tähdistöjen mukaan, mutta muuta yhteistä niillä ei ole oikean tähtitaivaan kanssa.
Jos babylonialaiset olisivat havainnoineet taivasta tarkemmin, he olisivat huomanneet, että eläinrata olisi kannattanut jakaa 13 osaan.
Auringon matka Skorpionin tähdistön poikki kestää nimittäin kahdeksan eikä 30 päivää. Seuraavat 18 päivää se on Käärmeenkantajan tähdistössä.
Käärmeenkantajaa sanotaan joskus 13. tähtimerkiksi, mutta tavallisesti länsimaisessa astrologiassa Aurinko siirtyy edelleen Skorpionista suoraan Jousimieheen.
Merkurius huijaa katsojan silmää – ja astrologiaa
Astrologien mukaan perääntyvä Merkurius ennakoi ristiriitoja ja vastoinkäymisiä. Tosiasiassa Merkurius ei peräänny vaan etenee kiertoradallaan jopa nopeammin kuin Maa. Siksi se ajoittain Maasta katsottuna näyttää kulkevan takaperin.

Merkurius ja Maa kulkevat samaan suuntaan
Merkurius on lähinnä Aurinkoa kiertävä planeetta. Lähimmillään se on 46 miljoonan kilometrin päässä Auringosta. Maan ja Auringon etäisyys on yli kolminkertainen: 150 miljoonaa kilometriä. Molemmat planeetat kiertävät Aurinkoa samaan suuntaan eli vastapäivään.

Yleensä Merkurius näyttää kulkevan vasempaan
Maasta katsottuna Merkurius näyttää useimmiten liikkuvan kohti vasenta. Se johtuu siitä, että Merkuriuksen kierros Auringon ympäri kestää vain 88 vuorokautta ja Maan kierros kestää vuoden. Merkurius kulkee taivaalla samaan suuntaan noin kolme kuukautta yhteen menoon.

Merkurius ohittaa Maan ja vaihtaa suuntaa taivaalla
Kun Merkurius ohittaa radallaan Maan, näyttää, että se vaihtaisi suuntaa ja menisi takaperin. Vaihe kestää noin kolme viikkoa. Sitten Merkurius on taas sellaisella osalla rataansa, että se kulkee Maasta katsottuna oikealta vasemmalle. Kolmen kuukauden kuluttua se ohittaa taas Maan.

Astrologien puheet planeettojen vaikutuksesta ihmisen elämään voi kuitata viihteenä, mutta naapuriplaneetoilla on oikeasti vaikutusta maapalloon. Muun muassa yhdysvaltalaisen Rutgers-yliopiston tutkimukset osoittavat, että Venuksen ja Jupiterin vetovoima muokkaa Maan kiertorataa ja vaikuttaa siihen, miten paljon auringonvaloa Maa saa. Niiden vaikutus tuntuu 405 000 vuoden jaksoissa. Näin on ollut ainakin 215 miljoonaa vuotta, eli Venus ja Jupiter osaltaan loivat hirmuliskojen aikana vallinneen ilmaston.
Newton tuhosi astrologian
Kreikkalaiset omaksuivat babylonialaisten astrologian noin vuonna 200 eaa. ja kehittivät sitä edelleen. Esimerkiksi henkilökohtaiset horoskoopit ovat kreikkalaisten keksintö.
Kreikkalaiset myös havaitsivat, että Auringon asema suhteessa 12 tähtimerkkiin muuttui ajan mittaan.
Babylonialaisten järjestelmä perustui siihen, että Aurinko on aina tiettynä aikana vuodessa Oinaan tähdistössä, ja muiden tähtimerkkien kaudet laskettiin sen mukaan. Kreikkalaiset huomasivat, että tähdistöjen paikka taivaalla vaihteli, koska Maan kallistunut pyörimisakseli kiertää ympyrämäistä kehää kuin hyrrä.
Tämän prekessioksi kutsutun ilmiön täysi kierto kestää noin 25 800 vuotta. Tämän kierron aikana siis tähdistöt, joiden mukaan tähtimerkit on nimetty, sijaitsevat oikeasti aivan eri paikassa kuin mihin babylonialaiset ne piirsivät.

Mars ei ohjannut tämän jutun syntymistä Koska kirjoittaja on tähtimerkiltään oinas, hänen hallitseva planeettansa on Mars. Oikeasti Marsin vaikutus Maan elämään on häviävän pieni. Esimerkiksi vuoroveteen Marsin painovoiman vaikuttaa vain teoriassa: Kuuhun verrattuna sen vaikutus olisi vain yksi miljoonasosa.
Muutenkin astrologian tieteellinen perusta mureni sitä mukaa kuin tiede kehittyi.
Astrologia oli heikoilla, kun Kopernikus osoitti, että Maa kiertää Aurinkoa eikä päinvastoin. Prekessio syntyy, kun Auringon ja Kuun painovoima vetää Maata puoleensa.
300 viime vuoden aikana astrologian ja astronomian välinen kuilu on kasvanut entisestään. Sitä mukaa kuin astronomian havainnot ovat tulleet yhä tarkemmiksi, astrologian yhteys tieteellisesti todistettuihin faktoihin on osoittautunut aina vain epätieteellisemmäksi.
Nykyään astronomia on kauempana astrologiasta kuin koskaan.
Kun oikea tähtitiede tutkii neljäätuhatta tunnettua eksoplaneettaa, mustia aukkoja ja neutronitähtien törmäyksen synnyttämiä gravitaatioaaltoja, astrologian tähtimerkeissä ei ole tieteellistä perustaa edes nimeksi.

Oinaassa on tulista Astrologian mukaan oinaat ovat intohimoisia ja tulisia ihmisiä. Koska heitä hallitsee Mars, joka on myös sodan jumala, he ovat myös aggressiivisia. Tulisuutta on myös oikeassa Oinaassa. Tähdistössä sijaitsee nimittäin erikoinen kaasuplaneetta, joka kiertää neljän tähden järjestelmässä.
Vaikka astrologia on nykyään lähinnä viihdettä, se edelleen kiehtoo ihmisiä, myös luonnontieteistä kiinnostuneita.
Kun Arizonan yliopistossa kyseltiin vuonna 2011 kymmenentuhannen luonnontieteiden opiskelijan näkemyksiä astrologiasta, 78 prosenttia vastaajista piti sitä jossakin määrin tieteellisenä.
On myös astrologeja, jotka yrittävät mahduttaa uudet tieteelliset havainnot vanhoihin tähtimerkkeihin.
Vuonna 2018 yhdysvaltalainen astrologi Alex Miller julkaisi kirjan The Black Hole Book, jossa hän astrofysiikkaa ja tähtimerkkejä sekoittamalla pyrkii selittämään, miten mustat aukot vaikuttavat ihmisten luonteeseen ja maailman tapahtumiin.
Ehkä astrologiasovellukset pian tarjoavat elämänohjeita myös mustien aukkojen astrologian pohjalta.