Kuka Stephen Hawking oli?
Stephen Hawking oli brittiläinen fyysikko ja matemaatikko, jota pidetään yhtenä 1900- ja 2000-lukujen merkittävimmistä tutkijoista.
Hawking esitti mullistavia mustia aukkoja koskevia teorioita ja yritti yhdistää suhteellisuusteorian ja kvanttimekaniikan ”kaiken teoriaksi”, kuten hän itse asian ilmaisi.
Nekin, jotka eivät olleet perehtyneet Stephen Hawkingin tutkimustyöhön, tunsivat hänet liikehermojen sairauden, ALS:n, takia koneäänellä puhuvana fyysikkona.
Läpimurto mustilla aukoilla
Stephen Hawking oli syntynyt 8. tammikuuta 1942 Oxfordissa Englannissa. Hän alkoi 17-vuotiaana opiskella fysiikkaa ja kemiaa Oxfordin yliopistossa, mutta hän kyllästyi pian, koska kurssit olivat ”naurettavan helppoja”.

Stephen Hawkingin ÄO oli noin 160 eli suunnilleen sama kuin Albert Einsteinin. Kun toimittaja kysyi vuonna 2004 Hawkingin ÄO:ta, tämä vastasi: ”Ei aavistustakaan. Ihmiset, jotka ylpeilevät älykkyysosamäärällään, ovat luusereita.”
Hawking päätti fysiikan opintonsa Oxfordin yliopistossa vuonna 1962 ja jatkoi opiskelua Cambridgen yliopistossa. Hän tunsi mielenkiintoa erityisesti mustia aukkoja kohtaan.
Vuonna 1966 tarkastetussa väitöskirjassaan Hawking käsitteli maailmankaikkeuden laajenemista ja sen vaikutusta. Tohtorin tutkinnon myötä hän antautui uralle, joka teki hänestä yhden maailman kuuluisimmista tutkijoista.

Kun Stephen Hawkingin vuonna 1966 tarkastetun väitöskirjan sai ladata Cambridgen yliopiston verkkosivuilta, ne kaatuivat suuren kiinnostuksen vuoksi.
Elämäntehtäväkseen Hawking otti erityisesti mustat aukot.
Ennen kuin Stephen Hawking kohosi maailmanmaineeseen mullistavien mustia aukkoja koskevien teorioiden esittäjänä, hän putosi masennuksen pohjattomaan kuiluun.
Miksi Stephen Hawking oli liikuntakyvytön?
Lääkärien ennuste petti
Vuonna 1963 Stephen Hawkingin todettiin sairastavan harvinaista liikehermoja rappeuttavaa ALS-tautia eli amyotrofista lateraaliskleroosia. Lääkärit ennustivat hänen kuolevan jo kahdessa vuodessa.
Stephen Hawking halvaantui vuonna 1970 kaulasta alaspäin ja joutui pyörätuoliin. Hän menetti puhekykynsä vuonna 1985 ja alkoi sen jälkeen viestiä puhesyntetisaattorilla, joka muuttaa tekstiä keinotekoiseksi puheeksi.
Näin Stephen Hawkingin käyttämä puhesyntetisaattori toimii
Stephen Hawkingin koneäänen takana oli puhesyntetisaattoriksi kutsuttu laite, joka muuttaa tekstiä keinotekoiseksi puheeksi. Tutkijan viesti välittyi ensin järjestelmään, johon kuului toisen posken lihasten liikkeitä seuraava kamera. Sitten tietokoneohjelma muutti liikkeet puheeksi.
Omaelämäkerrassaan ”Minun lyhyt historiani” Stephen Hawking kertoo, että kun hän sai diagnoosin, hänestä tuntui, että hänen elämänsä oli jo ohitse ja ettei hän koskaan saisi käyttää niitä mahdollisuuksia, joita hän uskoi itsellään olevan.
Kaikkien – eikä vähiten hänen itsensä – suureksi ihmeeksi Hawking eli 27 kertaa niin kauan kuin lääkärit olivat aluksi ennustaneet.

Stephen Hawking osallistui ALS-kongressiin San Franciscossa 1980-luvulla. Useimmat ALS-potilaat kuolevat 2–5 vuoden kuluessa diagnoosista, mutta Stephen Hawking eli sairaana yli puoli vuosisataa.
Mistä Stephen Hawking parhaiten tunnetaan?
Kaiken teorian kehittäjä
Stephen Hawking tunnetaan ennen kaikkea mullistavasta käsityksestään mustien aukkojen ominaisuuksista. Aiemman teorian mukaan mustan aukon painovoima vaikuttaa niin voimakkaasti, ettei edes valo pysty pakenemaan sitä.
Stephen Hawking esitti uuden näkemyksen asiasta vuonna 1971. Hän väitti, että musta aukko lähettää itse rajallisesti mutta jatkuvasti säteilyä. Niinpä mustista aukoista poistuu hitaasti hiukkasia ja siten myös energiaa, kunnes ne lopulta räjähtävät.
Mustien aukkojen ”vuotamista” kutsutaan nykyään Hawkingin säteilyksi.

Stephen Hawking tunnettiin myös tiedepiirien ulkopuolella. Hänestä tekivät maailmankuulun ”Ajan lyhyt historia” (julk. 1988) ja ”The Theory of Everything” (julk. 2002).
Yksinkertaisesti ilmaistuna Stephen Hawking tutki sitä, miltä aika-avaruus näytti maailmankaikkeuden alussa ja miltä mustan aukon keskellä näyttää.
Hawking puhui itse ”kaiken teoriasta”, jonka voidaan yleistäen sanoa pyrkivän yhdistämään fysiikan kaksi keskeistä teoriaa: Einsteinin suhteellisuusteorian ja Niels Bohrin kvanttimekaniikan.
Stephen Hawkingin elämä ja kuolema
1963: ALS-taudin toteaminen
Kun Stephen Hawking oli 21-vuotias, hänen todettiin sairastavan liikehermoja rappeuttavaa ALS-tautia eli amyotrofista lateraaliskleroosia. Lääkärit uskoivat hänen kuolevan kahdessa vuodessa, mutta kaikkien hämmästykseksi hän eli 27 kertaa ennustetta pitempään.1971: Uusi näkemys mustista aukoista
Stephen Hawking esitti sittemmin kuuluisaksi tulleen käsityksensä, jonka mukaan mustat aukot voivat lähettää lämpösäteilyä, haihtua ja lopulta hävitä kokonaan. Neljä vuotta myöhemmin hän julkaisi teoriansa artikkelissa ”Particle Creation by Black Holes”. Mustan aukon ”vuoto” tunnetaan nykyään Hawkingin säteilynä.1988: Menestyskirjan julkaiseminen
Stephen Hawkingin tunnetuin kirja, Ajan lyhyt historia, on käännetty yli 50 kielelle. Sitä on myyty yli kymmenen miljoonaa kappaletta. Menestysteos teki astrofyysikosta kansainvälisen supertähden.2018: Vaikuttaminen vielä haudan takaakin
Stephen Hawkingin viimeinen tieteellinen artikkeli julkaistiin hänen kuolemansa jälkeen. Sen kirjoittamiseen osallistui kosmologi Thomas Hertog, ja siinä ennustetaan kvanttifysiikkaa soveltamalla mahdollisten rinnakkaisten maailmankaikkeuksien ominaisuuksia. Toisin kuin monet muut tutkijat Stephen Hawking ei uskonut, että maailmankaikkeuksia voi olla olemassa äärettömästi. Hänen käsityksensä mukaan fysiikan lait sallivat niitä vain rajallisen määrän.
Stephen Hawking ei suunnannut katsettaan vain avaruuteen. Elämänsä loppupuolella hän osallistui innokkaasti keskusteluun, olipa aiheena sitten vaikkapa ilmastonmuutos tai tekoäly.
Vuonna 2017 Stephen Hawking totesi Wired-lehden haastattelussa, että jos kerran kyetään suunnittelemaan tietokoneviruksia, ennen pitkää pystytään luomaan lisääntymiskykyinen tekoäly, josta tulee uusi, ihmisiä paremmin suoriutuva, elämänmuoto.
Milloin Stephen Hawking kuoli?
Ikoninen koneääni vaikeni lopullisesti, kun Stephen Hawking menehtyi 76 vuoden iässä 14. maaliskuuta 2018.
Hawkingin kuolema noteerattiin kaikkialla suurin otsikoin.
Yhdysvaltalainen astrofyysikko Neil deGrasse Tyson kirjoitti Stephen Hawkingin jättäneen jälkeensä älyllisen tyhjiön. Yhdysvaltojen ilmailu- ja avaruushallinto Nasa kunnioitti Stephen Hawkingin muistoa toteamalla, että hänen teoriansa paljastivat kaikkeuden mahdollisuudet.
Stephen Hawking pääsi kuitenkin vielä kuoltuaankin sanomaan painavan sanansa. Hänen kuolemansa jälkeen ilmestynyt Lyhyet vastaukset suuriin kysymyksiin -kirja kertoo Hawkingin pitäneen elämänohjeenaan katsomista tähtiin jalkojen sijasta.
Stephen Hawkingin unohtumattomat esiintymiset
Stephen Hawking oli kuuluisuus yliopistomaailman ulkopuolellakin. Koneäänellä puhuva nero viihdytti katsojia lukuisissa yhdysvaltalaisissa keskusteluohjelmissa, esiintyi Rillit huurussa -komediasarjassa, vieraili hahmona suositussa Simpsonit-animaatiosarjassa ja päätyi jopa Oscar-palkitun Hollywood-elokuvan aiheeksi.
Talk show -isännällä meni jauhot suuhun
Stephen Hawking tunnettiin tieteellisten saavutustensa lisäksi kuivakasta huumoristaan. Hänen mukaansa olisi surullista elää, ellei olisi hauskaa.
Hawking oli vuonna 2014 vieraana yhdysvaltalaisessa Last Week Tonight keskustelu- ja satiiriohjelmassa, jota isännöi koomikko John Oliver. Kun Oliver kysyi Hawkingilta, onko olemassa toinen maailmankaikkeus, jossa hän on Hawkingia älykkäämpi, Hawking vastasi: ”Kyllä, ja on olemassa myös maailmankaikkeus, jossa olet hauska.”
Hahmona Simpsonit-sarjassa
Stephen Hawkingin hahmo esiintyi neljä kertaa suositussa Simpsonit-animaatiosarjassa.
Tässä videossa Hawking toteaa, että niitä, jotka tuntevat hänet Simpsonit-sarjasta, on yhtä paljon kuin niitä, jotka tuntevat hänet tiedeyhteyksistä. Tätä taustaa vasten tarkasteltuna on ymmärrettävää, miksi hän antoi suostumuksensa itseään esittävän hahmon käyttämiseen.
Idolina Rillit huurussa -sarjassa
Yhdysvaltalaisessa Rillit huurussa -sarjassa seurataan kahden lahjakkaan nuoren fyysikon, Sheldonin ja Leonardin, sekä heidän ystäviensä Rajin ja Howardin sekä naapurinsa Pennyn elämää.
Eräässä jaksossa Sheldon keskustelee palvomansa Stephen Hawkingin kanssa Skypen välityksellä ja toteaa olevansa harmissaan siitä, ettei Hawking ole saanut koskaan Nobel-palkintoa. Hawking lohduttaa Sheldonia lohkaisemalla, että hän on sen sijaan esiintynyt Simpsoneissa ja Star Trekissä.
Stephen Hawking nähtiin Rillit huurussa -sarjassa seitsemän kertaa. Kaikki hänen esiintymisensä voi katsoa tästä videosta.
Hawkingin esittäjä sai Oscarin
Stephen Hawking jäi ilman Nobel-palkintoa. Hänen ansiostaan kuitenkin brittiläinen näyttelijä Eddie Redmayne pääsi vuonna 2015 juhlimaan parhaan miespääosan Oscar-palkintoa, sillä hän esitti Stephen Hawkingia tämän elämästä kertovassa Kaiken teoria -filmissä.
Vuonna 2014 valmistunut elokuva perustuu Stephen Hawkingin vaimon, Janen, muistelmiin. Kun Eddie Redmayne voitti Oscarin, Stephen Hawking onnitteli näyttelijää Facebookissa. Hawking arvosti suuresti Redmaynen roolisuoritusta ja totesi, että hän oli hetkittäin uskonut näkevänsä hänessä itsensä.