Hyvä lukija,

Tiedätkö milloin ensimmäinen mönkijä laskeutui Marsiin? Milloin ihmisen perimä kartoitettiin? Tai milloin internet keksittiin?

Vastaukset kysymyksiin löydät tämän tekstin lopusta, mutta saat jo tässä pienen vihjeen: Tieteen Kuvalehti oli mukana seuraamassa näitä tapahtumia. Ja edelleenkin voit lukea lehdestä eri tieteenalojen uusista saavutuksista.

Vuodesta 1984 alkaen (Suomessa vuodesta 1986) Tieteen Kuvalehti on kertonut uutisia tieteen etulinjasta, selvittänyt tekniikan tuoreimpia saavutuksia ja johdattanut kokonaisen sukupolven lukijoita mielenkiintoisille tutkimusmatkoille maapallon syvimmistä rotkoista maailmankaikkeuden rajoille asti.

Tällä hetkellä Tieteen Kuvalehdellä on Pohjoismaissa noin 2 000 000 lukijaa. Suosion selitys on yksinkertainen: lehden jokaisessa numerossa ruokitaan ihmisen luontaista uteliaisuutta ja halua tietää lisää.

Toivomme, että haluat lähteä mukaan matkalle. Voimme taata, että viihdyt ja opit varmasti jotain uutta.

Kurkistus lehden sisältöön:

Olemme koonneet parhaita artikkeleja ilmaiseen näytenumeroon.


Hauskoja lukuhetkiä!

Vastaukset:

Mönkijät Marsissa

Vain 11,5 kiloa painava Sojourner-mönkijä laskeutui Marsiin 6. kesäkuuta 1997. Se kulki Marsissa vain 110 metriä ja lähetti Maahan 550 kuvaa. Nykyisin uutta tietoa punaiselta planeetalta lähettää lähes päivittäin tonnin painoinen plutoniumilla toimiva Curiosity-mönkijä. Curiosity laskeutui Marsiin elokuussa 2012.

Ihmisen perimän kartoitus

Ihmisen perimän kolmen miljardin "kirjaimen" kartoitus alkoi 1990. Mittava kansainvälinen yhteishanke valmistui vasta vuonna 2003. Siihen mennessä Human Genome -hanke oli maksanut jo miljardeja. Nykyisin perimä voidaan kartoittaa parissa tunnissa ja kustannukset jäävät muutamaan tuhanteen.

Internetin kehittäminen

Internetin alkuvaiheista on nyt yli 40 vuotta. Aluksi sitä kehitettiin yhteydenpitovälineeksi yliopistojen välille Yhdysvalloissa. Internetin käyttö helpottui 1990, kun Tim Berners-Lee keksi Wold Wide Webin Sveitsissä Cernin hiukkastutkimuslaitoksessa. Ensimmäinen graafinen internetselain julkaistiin 1993. Tuolloin internetissä oli noin 130 sivustoa ja 14 miljoonaa käyttäjää. Nyt käyttäjien määrä on noin kolme miljardia, ja sivustoja on käytössä noin miljardi.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: