Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tutkijat: Näin monta tuntia sinun pitää nukkua 🎧

Olet ehkä kuullut, että vietät kolmasosan elämästäsi nukkuen. Se vastaa kahdeksan tunnin yöunia joka yö, mutta onko se itse asiassa liikaa – vai liian vähän?

  • Unen tarve vähenee iän myötä
  • Säännöllinen nukkumaanmenoaika on tärkeä
  • Jos uni ei tule, nouse ylös
  • Aivot lepäävät nukkumisen aikana
  • Torkutus antaa päivälle hyvän startin

Olet varmasti kuullut nämä väitteet unesta, mutta ovatko ne totta? Tieteen Kuvalehti sukeltaa unien maailman ja kertoo tieteen tuomiot yleisistä uneen ja nukkumiseen liittyvistä uskomuksista.

Pitkällä aikavälillä koko elimistön toiminta häiriintyy, kun nukutaan jatkuvasti suositeltua vähemmän. Syynä on se, että aivot suorittavat eri univaiheiden aikana eri tehtäviä, kuten tekevät suursiivouksen, tallentavat muistoja ja kokemuksia, näkevät unta ja poistavat jätteitä, jotta herätään levänneenä ja voidaan toimia koko päivä normaalisti.

Univaje huonontaa henkistä suorituskykyä monin tavoin. Tiedonkäsittely kangertelee, keskittyminen ja oppiminen vaikeutuvat, ajatukset liikkuvat tahmeasti ja puhekin voi takuta pahasti.

Lisäksi sairastumisriski suurenee merkittävästi. Liian vähän nukkuminen on muun muassa diabeteksen, verenpainetaudin ja masennuksen riskitekijä, ja se myös altistaa lihomiselle.

Kuuntele juttu, niin saat kuulla, miten monta tuntia sinun pitää nukkua ja miten voit itse parantaa unesi laatua.

Oletko jo tilaaja? Voit lukea jutun tästä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota