Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Alzheimer

Silm√§si tekev√§t diagnoosin ūüéß

Tutkijat ovat kehittäneet uuden tavan havaita sairauksia jo kauan ennen kuin ne aiheuttavat oireita. Menetelmä voi pian poikia uusia tehokkaita hoitomuotoja. Kuuntele, miten tutkijat perehtyvät yhteen elimistön monimutkaisimmista elimistä ja paljastavat, mitä se voi kertoa sinun tulevaisuudestasi.

Shutterstock

Se oli vähän niin kuin sattuma...

Tutkijat alkoivat selvitt√§√§ silmien ja aivojen v√§list√§ yhteytt√§ jo 1990-luvun alussa. Silloin 12‚Äą317 i√§lt√§√§n 50‚Äď73-vuotiasta miest√§ ja naista osallistui laajaan yhdysvaltalaistutkimukseen, jonka tavoitteena oli kartuttaa valtimotautia koskevaa tietoa.

Tutkimuksessa otettiin sairaaloisssa yksityiskohtaisia kuvia osallistujien verkkokalvojen pienistä verisuonista ja testattiin samassa yhteydessä muistin toimintaa, tiedonkäsittely- ja ongelmanratkaisukykyä sekä kielellisiä valmiuksia.

Yli 20 vuotta myöhemmin tutkimukseen osallistuneet henkilöt kutsuttiin jälleen sairaalaan tutkimuksiin. Nyt tuloksista löytyi selvä kaava...

Tutkijat olivat havainneet, että esimerkiksi Alzheimerin tauti, MS-tauti ja skitsofrenia näkyvät silmissä jo PALJON ennen kuin ne aiheuttavat oireita.

Kuuntele artikkeli, joka vie sinut matkalle silmien salattuun maailmaan.

P.S. Oletko jo tilaaja? Silloin voit lukea jutun tästä tai kuunnella sen tiekun sovelluksella.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota