Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

75 vuotta sitten: Ydinpommi sulatti aavikon lasiksi ūüéß

Kaikessa hiljaisuudessa Yhdysvallat palkkasi 125 000 tutkijaa ja muuta ty√∂ntekij√§√§ rakentamaan aseen, jonka piti ratkaista toinen maailmansota. Kuuntele, kun sukellamme yhteen maailman suurimmista ‚Äď ja ehk√§ merkityksellisimmist√§ ‚Äď tieteellisist√§ hankkeista.

Joe Raedle/Getty Images

Osa tutkijoista pelkäsi, että se pyyhkäisisi maan päältä koko New Mexicon. Toiset taas, että se sytyttäisi Maan ilmakehän palamaan.

Silti he seisoivat autiomaassa hein√§kuisena aamuna 1945. Usean vuoden uuvuttava ty√∂ maailmanhistorian siihen asti suurimman tieteellisen hankkeen parissa ‚Äď suuremman kuin koko Yhdysvaltojen autoteollisuus ‚Äď oli nyt testiss√§.

Joukko eturivin fyysikoita halusi saada selville: Olivatko he ensimmäisinä onnistuneet valjastamaan ydinvoiman? Olivatko he luoneet aseen, joka ratkaisisi sodan?

Laskenta alkoi kello 5:10. Ja nyt sinä pääset kuuntelemaan, kun kerromme tarinan valtavasta valonvälähdyksestä, joka muutti maailman iäksi:

Oletko jo tilaaja? Silloin voit kuunnella artikkelin tästä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota