2021 – Kulunut vuosi tieteen maailmassa

Myös korona-aikana on tapahtunut paljon kiehtovia läpimurtoja tutkimusalalla – kaikki tieteen maailman kohokohdat on koottu yhteen ja esitellään vuosikirjassa. Lähde kanssamme upealle kiertomatkalle tutkimuksen eturintamaan.

Viime vuodet ovat tarjonneet joukon tieteellisiä voimannäytteitä:

Tähtitieteilijät ovat ottaneet historian ensimmäisen kuvan mustasta aukosta, lääkärit ovat kehittäneet maailman ensimmäisen mRNA-rokotteen, paleontologit ovat löytäneet todisteita siitä, että dinosaurukset
uivat ja metsästivät veden alla, ja 3D-tulostimet voivat nyt valmistaa kaikkea aina elimistä taloihin ja siltoihin saakka.

Mikään ei viittaa siihen, että tulevaisuus olisi yhtään vähemmän poikkeuksellinen – päinvastoin.

Nyt voit tarjota läheisillesi tietoa tieteen uusista ja tulevista läpimurroista. Eikä luvassa olekaan aivan pikkujuttuja:

Uusi rokotetyyppi voi parantaa syövän, malarian ja MS-taudin

Historian ensimmäinen mRNA-rokote kehitettiin koronapandemian aikana. Läpimurto on raivannut tietä rokotevallankumoukselle, jossa tutkijat ympäri maailmaa valmistavat parhaillaan mRNA-rokotteita useiden syöpien, kuten rinta-, keuhko- ja eturauhassyövän, sekä tartuntatautien, kuten HIV:n, tuberkuloosin ja malarian, hoitoon.

Pesästä löytyi petodinosaurus sekä munia ja sikiöitä

Kiinassa paleontologit ovat löytäneet erittäin harvinaisen petodinosauruksen fossiilin pesästä, jossa oli kuoriutumisvalmiita munia. Sensaatiomainen löytö kertoo dinosaurusten lisääntymiskäyttäytymisestä ja osoittaa, että jotkut lajit kuoriutuivat munista aivan kuin linnut nykyisin.

Pölynimuri poistaa hiilidioksidia ilmakehästä

Planeetta hikoilee, hukkuu, sulaa ja palaa – mutta onneksi tutkijoilla on käytössään monia työkaluja, jotka voivat pelastaa planeetan ilmastokatastrofilta. Islannissa avattiin vuonna 2021 maailman suurin hiilidioksidin talteenottolaitos, joka poistaa kasvihuonekaasuja ilmakehästä. Power-to-X-tekniikan avulla aurinkokennojen ja tuuliturbiinien ylijäämäsähkö voidaan muuntaa ilmastoystävälliseksi polttoaineeksi autoihin, lentokoneisiin ja laivoihin.

Avaruusluotain työntää asteroideja pois kiertoradalta

Tutkijat testaavat ensimmäistä kertaa, onko asteroidi mahdollista työntää pois kurssiltaan. NASAn DART-avaruusalus törmää suoraan Dimorphos-asteroidiin kokeessa, jonka on tarkoitus selvittää, onko Maata kohti matkaavan jättimäisen asteroidin kurssi mahdollista kääntää. Jos yritys onnistuu, se merkitsee virstanpylvään saavuttamista taistelussa planeettamme puolustamiseksi katastrofaaliselta meteoritörmäykseltä, joka voisi tuhota miljoonakaupungin tai jopa kokonaisen mantereen.

Ilman kuljettajaa liikkuvat Tesla-taksit kulkevat tunneleissa Las Vegasissa

LED-valaistussa tunnelijärjestelmässä jättiläismäisen kongressikeskuksen alla amerikkalaisessa pelikaupungissa kulkee nyt joukko Tesla-autoja asemalta asemalle kuljettaen 4 400 matkustajaa tunnissa. Nevadan kuljetusjärjestelmä on ensimmäinen laatuaan ja lyhentää matka-ajan 45 minuutista 2 minuuttiin. Reissu tapahtuu täysin ilman ihmiskäsiä ohjauspyörässä ja suunnitelmissa on laajentaa järjestelmää noin 430 kilometrin pituisella tunnelilla Los Angelesiin Kaliforniaan.

Tieteen Kuvalehden Vuosikirja 2021

Tieteen Kuvalehden suuri vuosikirja tarjoaa kiehtovan yhteenvedon koko vuodesta.
Kirjan parissa viihdyt tuntikausia perehtyen vuoden lupaavimpiin keksintöihin, tärkeimpiin löytöihin ja dramaattisimpiin tapahtumiin.

Kirja on täynnä ajatuksia herättäviä artikkeleita ja kiehtovia kuvia – voit lukea muun muassa seuraavista aiheista:

  • Uusi laihdutuslääke saa kilot karisemaan
  • Minihelikopteri nousee ilmaan Marsissa
  • Jättimäinen rahtilaiva tukki Suezin kanavan
  • Merituuliturbiinien kuningas tuottaa vihreää sähköä 20 000 kotitalouteen
  • Internet saa oman Mona Lisansa