2020 – Kulunut vuosi tieteen maailmassa

Korona leimasi ylivoimaisesti vuotta 2020 – mutta onneksi vuodessa on ollut runsaasti valopilkkuja myös tieteen maailmassa. Lähde mukaan tutustumaan tieteen ihmeelliseen maailmaan.

Kulunut vuosikymmen tarjosi joukon tieteellisiä voimannäytteitä:

Einsteinin suhteellisuusteoria on todistettu painovoima-aaltojen löytämisen avulla, tekoäly on kehittynyt vauhdilla, tutkijat ovat ottaneet historian ensimmäisen kuvan mustasta aukosta ja CRISPR-geenisakset ovat tuoneet mahdollisuuden perinnöllisten sairauksien parantamiseen.

Mikään ei viittaa siihen, että tulevaisuus olisi yhtään vähemmän poikkeuksellinen – päinvastoin.

Nyt voit tarjota läheisillesi tietoa tieteen tulevista läpimurroista. Eikä luvassa olekaan aivan pikkujuttuja:

Tehokkaat koronarokotteet kehitettiin ennätysajassa

Ihmiskunta voi huokaista helpotuksesta, kun lääkeyhtiö Pfizer esittelee 9. marraskuuta rokotteen, jonka on osoitettu suojaavan yhdeksää kymmenestä henkilöstä koronavirukselta. Pian joukkoon liittyy vielä kaksi lupaavaa rokotekandidaattia. Pandemiapainajaisen mahdollinen loppu alkaa olla näkyvissä.

Kauhistuttava dinosaurus eli veden alla

Paleontologit ovat löytäneet Marokon autiomaasta maailman ensimmäisen uivan dinosauruksen fossiilit – voimakas häntä ja murskaavat leuat muuttivat 15 metriä pitkän spinosauruksen jokien kauhistuttavaksi hallitsijaksi.

Keinotekoinen aurinko ratkaisee maapallon ilmasto-ongelmat

Yli 10 vuotta kestäneiden valmisteluiden jälkeen fyysikot ryhtyvät 28.7. kokoamaan yli miljoona komponenttia sisältävää maailman suurinta Iter-fuusioreaktoria. Etelä-Ranskassa sijaitsevat reaktorin on tarkoitus toimia keinotekoisena aurinkona maapallolla ja varmistaa äärettömät määrät puhdasta ja edullista energiaa.

Tanssiva tähti vahvistaa Einsteinin teorian

Astronomit ovat lähes 30 vuoden ajan tutkineet tähteä, joka kiertää lähellä linnunradan ytimessä olevaa mustaa aukkoa. Heidän havaintonsa paljastavat nyt, että tähti tanssii ruusukkeen muotoisella kiertoradalla, aivan kuten Albert Einsteinin teoriassa määritettiin yli 100 vuotta sitten.

Historiallinen ilmoitus: poliota ei enää esiinny Afrikassa

Yli kolme vuosikymmentä kestäneen rokoteponnistelun jälkeen WHO voi 25.8. julistaa tartuntatauti polion voitetuksi Afrikassa. Virstanpylväs on jälleen osoitus siitä, että rokotteet ovat yksi nykylääketieteen suurimmista menestyksistä. Pelkästään vuosina 2010–2015 rokotteilla pelastettiin yli 10 miljoonaa ihmishenkeä.

Tieteen Kuvalehden Vuosikirja 2020

Tieteen Kuvalehden suuri vuosikirja tarjoaa kiehtovan yhteenvedon koko vuodesta. Kirjan parissa viihdyt tuntikausia perehtyen vuoden lupaavimpiin keksintöihin, tärkeimpiin löytöihin ja dramaattisimpiin tapahtumiin.

Kirja on täynnä ajatuksia herättäviä artikkeleita ja kiehtovia kuvia – voit lukea muun muassa seuraavista aiheista:

  • Aurinkovoimalla kulkeva katamaraani, joka imuroi muovijätettä maailman joista
  • Kehittynyt kulkija lähtee etsimään elonmerkkejä Marsista
  • Uudet nopeat lentokoneet tuottavat vähemmän melua
  • Meritutkija rakentaa valtamerten vastinetta avaruusasemalle
  • SpaceX lähettää astronautteja ISS-avaruusasemalle