Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Coronavirus

2020 – Kulunut vuosi tieteen maailmassa

Korona leimasi ylivoimaisesti vuotta 2020 – mutta onneksi vuodessa on ollut myös runsaasti valopilkkuja tieteen maailmassa. Lähde mukaan tutustumaan tieteen ihmeelliseen maailmaan.

TEHOKKAAT KORONAROKOTTEET KEHITETTIIN ENNÄTYSAJASSA

Ihmiskunta voi huokaista helpotuksesta, kun lääkeyhtiö Pfizer esittelee 9. marraskuuta rokotteen, jonka on osoitettu suojaavan yhdeksää kymmenestä henkilöstä koronavirukselta yli 40 000 koehenkilölle tehdyissä testeissä.

Normaalisti tutkijat käyttävät uuden rokotteen kehittämiseen 10–15 vuotta, mutta Pfizer hyödyntää uutta ja suhteellisen yksinkertaista periaatetta, joka muuntaa huijauskoodin avulla immuunijärjestelmän eräänlaiseksi sisäiseksi rokotetehtaaksi.

Pian Pfizerin läpimurron jälkeen joukkoon liittyy vielä kaksi lupaavaa rokotekandidaattia. Koronapainajaisen loppuminen alkaa olla nähtävissä.

corona vaccine

KAUHISTUTTAVA DINOSAURUS ELI VEDEN ALLA

Paleontologit ovat löytäneet Marokon autiomaasta maailman ensimmäisen uivan dinosauruksen fossiilit – voimakas häntä ja murskaavat leuat muuttivat 15 metriä pitkän spinosauruksen jokien kauhistuttavaksi hallitsijaksi.

Verdens første svømmende dinosaur

MERITUTKIJA RAKENTAA VALTAMERTEN VASTINETTA ISS-AVARUUSASEMALLE

Kansainvälinen avaruusasema – vain syvällä merenpinnan alapuolella. Tältä kuulostaa ranskalaissyntyisen sukeltajan ja luonnonsuojelijan Fabien Cousteaun 22.7. esittelemä suurhanke.

Cousteau rakentaa noin 18 metrin syvyyteen Karibian Curaçaon saaren edustalle merenalaisen version ISS-avaruusasemasta.

Proteus on edistynyt 372 m2:n kokoinen vedenalainen laboratorio – kuin suuri omakotitalo. Syvyyksissä tulee asumaan ja työskentelemään 12 tiedemiestä tutkimassa valtamerten eläimiä ja kasveja.

Proteuksesta tulee maailman suurin vedenalainen tutkimusasema, ja se on yli neljä kertaa suurempi kuin aiemmat vedenalaiset elinympäristöt.

Asemaan tulee erilaisia laboratorioita, makuuhuoneita, keittiö, olohuone, kylpyhuoneita ja maailman ensimmäinen vedenalainen kasvihuone, jossa aseman asukkaat voivat kasvattaa omat vihanneksensa.

Fabien Cousteau seuraa kuuluisan isoisänsä, vedenalaisen maailman tutkijan, kirjailijan ja elokuvatuottajan Jacques Cousteaun, syvänmeren kuninkaan, jalanjäljissä.

KULKIJA ETSII ELÄMÄÄ MARSISTA

58 metriä korkea ja 531 tonnin painoinen Atlas V ‑raketti laukaistaan 30. heinäkuuta Floridan Cape Canaveralin laukaisualustalta.

Raketin kyydissä on Perserverance-kulkija, joka lähes seitsemän kuukauden matkan jälkeen laskeutuu Jezeron kraatteriin Marsiin.

Kuusipyöräinen kulkija on auton kokoinen ja sen huippunopeus on vain 152 metriä tunnissa. Lukuisten kameroiden ja kehittyneiden instrumenttien avulla itseohjautuva robotti etsii esihistoriallista elämää Marsin pinnalta ja pinnan alta.

Uraauurtavana uutuutena kulkijan seuraan liittyy 1,8 kg painoinen minihelikopteri Ingenuity, joka toimii Perseverancen tiedustelijana.

Helikopterin akku mahdollistaa enintään 90 sekunnin päivittäisen lennon. Helikopteri tutkii maastoa, testaa lento-olosuhteita ja toimii kulkijan tiedustelijana.

LÄÄKÄRIT MUOKKAAVAT GEENEJÄ ENSIMMÄISTÄ KERTAA SUORAAN KEHOSSA

Amerikkalainen lääkäri käyttää CRISPR -geenisaksia suoraan elimistössä uraauurtavassa toimenpiteessä, jonka tarkoituksena on palauttaa sokean potilaan näkökyky.

Tulevaisuudessa tekniikkaa voidaan käyttää monenlaisten perinnöllisten sairauksien hoitoon.

Viruksen ruiskuttaminen suoraan silmään kuulostaa epämiellyttävältä. Amerikkalaisella potilaalla ruiske kirjaimellisesti sytytti valon pimeään 4.3.2020 ja sai tutkijat ympäri maailmaa riemuitsemaan.

Virus on nimittäin suunniteltu laboratoriossa ja lastattu molekyylisillä työkaluilla, joiden tarkoituksena on korjata potilaan sokeuden aiheuttanut synnynnäinen geenivirhe.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun lääkärit käyttävät CRISPR-geeninmuokkaustekniikkaa suoraan ihmiskehossa, ja läpimurto antaa toivoa siitä, että lääkärit voivat pian parantaa muita perinnöllisiä sairauksia muokkaamalla potilaiden virheellisiä geenejä.

TIETEEN KUVALEHDEN VUOSIKIRJA 2020

Tieteen Kuvalehden suuri vuosikirja tarjoaa kiehtovan yhteenvedon koko vuodesta. Kirjan parissa viihdyt tuntikausia perehtyen vuoden lupaavimpiin keksintöihin, tärkeimpiin löytöihin ja dramaattisimpiin tapahtumiin.

Kirja on täynnä ajatuksia herättäviä artikkeleita ja kiehtovia kuvia – voit lukea muun muassa seuraavista aiheista:

  • Aurinkovoimalla kulkeva katamaraani, joka imuroi muovijätettä maailman joista
  • Jättidinosaurus ui ja metsästi veden alla
  • Tanssiva tähti vahvistaa Einsteinin ennustukset
  • Lääkärit muokkaavat ensimmäistä kertaa geenejä suoraan kehossa
  • Kehittynyt kulkija lähtee etsimään elonmerkkejä Marsista
  • Uudet nopeat lentokoneet tuottavat vähemmän melua
  • Meritutkija rakentaa valtamerten vastinetta avaruusasemalle
  • Oxfordin tutkijat testaavat covid-19-rokotetta
  • SpaceX lähettää astronautteja ISS-avaruusasemalle
  • Keinotekoinen aurinko ratkaisee maapallon ilmasto-ongelmat

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota