2019 – Kulunut vuosi tieteen maailmassa

Ensimmäinen kuva kaiken nielevästä mustasta aukosta ja T. rex, joka sai takaisin paikkansa suurimpana maalla eläneenä petona. Tieteen Kuvalehden vuosikirja 2019 tarjoaa katsauksen vuoteen, jolloin tutkijat pääsivät juhlimaan läpimurtoa toisensa jälkeen.

Ensimmäinen kuva kaiken nielevästä mustasta aukosta ja T. rex, joka sai takaisin paikkansa suurimpana maalla eläneenä petona. Tieteen Kuvalehden vuosikirja 2019 tarjoaa katsauksen vuoteen, jolloin tutkijat pääsivät juhlimaan läpimurtoa toisensa jälkeen.

ESO/C. Malin

Tutkijat esittelivät kuvan mustasta aukosta

Den lysende gasskive omkring et aktivt sort hul udsender stråling, som måske kan presse støv og gas sammen til planeter.

Universumin arvoituksellisimpiin kuuluvasta ilmiöstä on saatu historian ensimmäinen valokuva. Sitä valmisteltiin vuosia, ja se on ensimmäinen todiste siitä, että galaksien sisällä on jättiläismäisiä mustia aukkoja.

Konferenssisalissa Washingtonissa kaikuivat spontaanit suosionosoitukset, kun mittavan Event Horizon Telescope -hankkeen vastuuhenkilöt pitivät lehdistötilaisuutta.

Keskiviikkona 10. huhtikuuta kello 16 Suomen aikaa tutkijat olivat juuri esitelleet historian ensimmäisen valokuvan mustasta aukosta.

Lue lisää avaruudesta Tieteen Kuvalehden vuosikirjasta 2019. Juuri nyt se maksaa vain 6,50 euroa!

Uraauurtavassa kuvassa oli hohtava rengas. Se ympäröi äärimmäisen mustaa kohtaa, josta ei edes valo pääse pakenemaan. Kuva on tähän mennessä paras todiste siitä, että galaksien keskuksissa on valtavia mustia aukkoja.

Mullistavan saavutuksen takana on yli 200 tutkijan joukko Afrikasta, Aasiasta, Euroopasta sekä Pohjois-ja Etelä-Amerikasta.

Kahdeksan suuren teleskoopin yhteistyötä

Kuvan mahdollisti kahdeksan maailman suurimpiin kuuluvan radioteleskoopin yhteenliittymä. Teleskoopit on sijoitettu neljällä mantereella korkealle, muun muassa tulivuorille ja vuorenhuipuille.

Event Horizon Telescope ei ole vain yksi teleskooppi, vaan se koostuu kahdeksasta maailman suurimpiin kuuluvasta radioteleskoopista.

Ne tarkkailevat yhteisvoimin samaa kohtaa taivaalla ja vastaanottavat sähkömagneettista säteilyä radioaaltojen muodossa. Yhdessä ne toimivat kuin yksi maapallon kokoinen superteleskooppi.

©

James Clerk Maxwell -teleskooppi

Sijainti: Havaiji
Läpimitta: 15 metriä

©

Atacama Pathfinder Experiment (APEX)

Sijainti: Chile
Läpimitta: 12 metriä

©

IRAM 30m -teleskooppi

Sijainti: Espanja
Läpimitta: 30 metriä

©

Large Millimeter -teleskooppi

Sijainti: Meksiko
Läpimitta: 50 metriä

©

Submillimeter Array

Sijainti: Havaiji
Läpimitta: Kahdeksan koordinoitua 6 metrin teleskooppia

© ESO/C. Malin

Atacama Large Millimeter Array (ALMA)

Sijainti: Chile
Läpimitta: 54 kappaletta 12-metrisiä ja 12 kappaletta 7-metrisiä teleskooppeja

©

South Pole -teleskooppi

Sijainti: Antarktis
Läpimitta: 10 metriä

©

Submillimeter-teleskooppi

Sijainti: USA
Läpimitta: 10 metriä

Vuosien valmistelun jälkeen tutkijat onnistuivat keväällä 2017 saamaan Event Horizon -teleskoopit yhteistyöhön vaikeassa tehtävässä: niiden tuli ottaa kuva näkymättömästä.

Supertietokoneet muuttavat tiedon kuviksi

Huhtikuussa 2017 teleskoopit tarkensivat mustaan aukkoon. Keväällä 2019 datasta oli muokattu kuva.

Teleskoopit säädetään

Kahdeksan teleskooppia zoomaa Messier 87:n mustaan aukkoon. Ne on synkronisoitu atomikelloilla, ja ne toimivat yhtenä jättiteleskooppina.

Signaalit muunnetaan

Kunkin kahdeksan teleskoopin analogiset signaalit muunnetaan digitaalisiksi. Kaikki tiedot tallennetaan puolen tonnin painoisille kovalevyille.

Data lähetetään koneella

Dataa on kaikkiaan viisi petatavua. Näin suurta määrää ei voida lähettää internetissä, vaan se lennätetään koneilla datakeskuksiin.

Tietokoneiden työvuoro

Tietokoneet Massachusettsissa USA:ssa ja Bonnissa Saksassa muuntavat tarkoitusta varten kehitettyjen algoritmien avulla datan kuvaksi.

Kuva kehitetään

Valmiiissa kuvassa näkyy mustan aukon varjo. Aukkoa ympäröi hohtavan kaasun ja plasman kiekko, jota aukko imee sisäänsä.

Kello oli vähän yli puoli yhdeksän aamulla 10. maaliskuuta, kun Ethiopian Airlinesin Boeing 737 Max 8 -matkustajakone alkoi kivuta kohti pilviä Addis Abeban lentokentältä.

149 matkustajaa ja kahdeksan miehistön jäsentä olivat matkalla Nairobiin Keniaan, mutta vain kuusi minuuttia nousun jälkeen kone sukelsi jyrkästi ja syöksyi maahan.

Kaikki koneessa olleet kuolivat onnettomuudessa, joka muistutti saman konetyypin vain reilut neljä kuukautta aiemmin tapahtunutta turmaa: 29. lokakuuta 2018 kuoli 189 ihmistä, kun Lion Air -yhtiön Boeing 737 Max 8 -kone syöksyi Jaavanmereen vain 12 minuuttia sen jälkeen, kun se oli noussut ilmaan Jakartasta Indonesiasta.

Ensimmäinen Boeing 737 Max 8 lähti reittilennolle toukokuussa 2017. Turmat sattuivat siten yhdelle maailman uusimmista, sähköisin turvajärjestelmin varustetuista konetyypeistä.

Musta laatikko paljasti katastrofaalisen vian

Kun Ethiopian Airlinesin koneen mustat laatikot löydettiin päivä onnettomuuden jälkeen, selvisi yllättäen, että juuri elektroniset järjestelmät olivat pettäneet.

Lentäjillä ei ollut sitkeistä yrityksistään huolimatta ollut mitään mahdollisuuksia pelastaa konetta.

Sukella vuoden suurimpiin draamoihin Tieteen Kuvalehden vuosikirjassa 2019

Lihaton pihvi tihkui verta ja maistui naudalta

Herkkusuut jonottivat 1. huhtikuuta päästäkseen upottamaan hampaansa pikaruokajätti Burger Kingin uuteen hampurilaiseen.

Tuolloin ketjun 59 St. Louisin alueella Missourissa Yhdysvalloissa sijaitsevaa hampurilaisravintolaa alkoi tarjota lihatonta Impossible Whopperia, ja siitä oli määrä ennen vuoden loppua tulla vakituinen tuote kaikissa ketjun ravintoloissa Yhdysvalloissa ja suuressa osassa muuta maailmaa.

Jo ensimmäisenä päivänä ”mahdoton ” Whopper suurin piirtein revittiin käsistä, ja se sai asiakkailta kehuja: pihvi oli punertava, mehukas ja maukas.

Vielä useita kuukausia lanseerauksen jälkeen Burger Kingillä ja tuotteen valmistajalla, kalifornialaisella Impossible Foodsilla, on edelleen vaikeuksia vastata kysyntään. Lihaton, kasviproteiineista ja -rasvoista tehty pihvi on niin suosittu.

Tieteen Kuvalehden vuosikirja tarjoaa katsauksen vuoden tärkeimpiin läpimurtoihin tieteen maailmassa vuonna 2019!

Leghemoglobiini on salaisuus

Toisin kuin muut kasvipohjaiset pihvit Whopperin pihvi sisältää jotain sellaista, joka sai lihattoman tuotteen näyttämään lihalta ja maistumaan siltä. Pihvimassaan on lisätty kaksi prosenttia leghemoglobiinia, jota esiintyy soijakasvin juurissa ja joka muistuttaa veren happea sitovaa hemoglobiinia.

Uusi hampurilainen on vaihtoehto ilmastoa kuormittavalle naudanlihapihville. Kehitteillä on myös keinotekoista kalaa ja maitotuotteita.

Impossible Foodin pihvin ja jauhelihapihvin ravintosisältö on suurin piirtein sama. Kummassakin on 212 kilokaloria ja 12 grammaa rasvaa 100 grammassa.

Kasvispihvissä on 17 grammaa proteiinia, kun lihapihvissä on 28 grammaa. Toisaalta lihattoman pihvin tuottaminen aiheuttaa 90 prosenttia vähemmän CO2-päästöjä.

©

Lihaton pihvi

CO2-päästöt: 0,35 kg
Viljelyala: 0,25 m2
Vedenkulutus: 10,7 litraa

©

Jauhelihapihvi

CO2-päästöt: 3,1 kg
Viljelyala: 6,2 m2
Vedenkulutus: 85 litraa

Lue lisää tästä ja muista läpimurroista Tieteen Kuvalehden vuosikirjasta 2019

Tieteen Kuvalehden vuosikirja 2019

Tieteen Kuvalehden vuosikirja palauttaa mieliin vuoden 2019 tapahtumat. Vuosikirja tarjoaa katsauksen vuoden lupaavimpiin keksintöihin, tärkeimpiin löytöihin ja suurimpiin draamoihin.

  • Tutkijat esittelivät ensimmäisen kuvan mustasta aukosta
  • Nasan luotain vierailee Aurinkokunnan laitamilla
  • Merten valtias pelastaa henkiä – valkohain geenit kartoitettiin
  • 3D-tulostetut verisuonet tekevät tietä tekoelimille
  • Tulevaisuuden avaruustaksi on valmiina käyttöön
  • Boeingin kone syöksyi taas maahan
  • Filippiiniläisestä luolasta löytyi uusi ihmislaji
  • Astronauttikaksoset valottivat painottomuutta
  • Lihaton pihvi tihkuu verta ja maistuu naudalta
  • Supernopea internet kiihdyttää avaruuteen

Kun tilaat vuosikirjan, saat vuoden 2020 kalenterin kaupan päälle!