SÄHKÖ KOULUTTAA SOLUISTA SYDÄMIÄ
Vain viisi millimetriä pitkä matomainen kudos supistelee rytmikkäästi. Se roikkuu päistään kahdessa joustavassa muovitangossa eikä näytä ainakaan sydämeltä. Silti se on eniten ihmissydäntä muistuttava kokeilu, minkä tutkijat ovat saaneet aikaan.
Solumöykyn ulkonäkö pettää pahasti, sillä sen rakenne muistuttaa hämmästyttävästi oikean ihmissydämen lihassolukkoa sekä sisäiseltä rakenteeltaan että toiminnaltaan. Pieni lihasmöykky lyö kokoonsa nähden lähes yhtä voimakkaasti kuin oikea sydän. Solut ovat järjestäytyneet samalla tavalla kuin oikeassa sydämessä, ja lihassolujen supistumista ohjaavat samat geenit ja biokemialliset prosessit, jotka saavat sydämen supistumaan ihmisrinnassa.
Yhtäläisyyksien ansiosta kudos on ihanteellista sen tutkimiseen, miten tavalliset sydänsairaudet syntyvät ja millainen uusien lääkkeiden vaikutusmekanismin on oltava, jotta ne pystyvät parantamaan sairaudet.
Minisydämiä voidaan tuottaa nopeasti, jolloin päästään vertaamaan, miten erilaiset lääkeaineet vaikuttavat niihin.
TEKOÄLY MATKII IHMISTÄ
”Hei, kuinka voin auttaa?"
”Haluaisin varata kampaamoajan asiakkaalleni. Öö, sen pitäisi olla joskus toukokuun 3.päivän jälkeen."
"Hetki vaan!"
"Mmm-hmm."
Toukokuussa robotti läpäisi ensimmäistä kertaa niin sanotun Turingin kokeen puheversion, kun Google esitteli uuden henkilökohtaisen avustajan, Duplexin.
Ällistelevän yleisön edessä robotti varasi kampaamoaikoja ja tiedusteli pöytävarauksia kiinalaisista ravintoloista puhelimitse.
Turingin testi, joka on englantilaisen matemaatikon ja filosofin Alan Turingin keksimä testi, ratkaisee, kykeneekö tietokone ajattelemaan. Jos ihminen ei pysty sanomaan, viestiikö hän tietokoneen vai toisen ihmisen kanssa, tietokone on Alan Turingin mukaan älykäs.
Turingin kokeen läpäisevä kone onnistuu siis ainakin vaikuttamaan ajattelevalta.
Tärkeä seikka Duplexin viestinnän ihmismäistämisessä on hmm-hmm-äänet, jotka vahvistavat kuuntelijan mielikuvaa siitä, että yhteydenottaja on yhä kuulolla ja odottaa jatkoa.
Vaikutelma toisen ihmisen kanssa juttelemisesta on niin vahva, että Duplexia ei tajuta tietokoneohjelmaksi. Se pystyy jopa ymmärtämään murteellista ääntämystä. Esimerkiksi se, että kiinalaisen ravintolan työntekijä puhuu englantia vieraasti korostaen, ei ole Duplexille ongelma, vaan viestintä sujuu vaivattomasti.
Tekoäly ei siis enää ole scifiä!
Voi mikä vuosi!
2018 tarjosi roppakaupalla uusia keksintöjä, tieteellisiä läpimurtoja ja mielenkiintoisia tapahtumia, joilla on varmasti merkitystä myös tulevaisuudessa.
Olemme koonneet tieteen maailman keskeisimmät tapahtumat Tieteen Kuvalehden vuosikirjaan, josta voit lukea muun muassa vuoden löydöistä avaruudesta, vuoden lääketieteellisistä läpimurroista, vuoden teknisistä saavutuksista, vuoden draamoista sekä vuoden luonnonilmiöistä ja keksinnöistä.
Kirja tarjoaa myös maailman parhaimpiin kuuluvien kuvaajien ottamia upeita ajankohtaisia kuvia.
Kirjasta voit lukea muun muassa seuraavat artikkelit:
- Tekoäly matkii ihmistä
- Sähkö kouluttaa soluista sydämiä
- Uusi tekniikka puhdistaa valtameriä
- Jättiraketti nosti auton kiertoradalle
- 12 jalkapallopoikaa jäi Thaimaassa loukkuun luolaan