Tuoksu säätelee elimistön immuunivastetta
Jo aiemmin on todettu, että keskushermostoon liittyvät sairaudet, kuten Alzheimerin tauti, Parkinsonin tauti ja skitsofrenia, aiheuttavat usein hajuaistin menetystä. Tämän vuoksi onkin kiinnostavaa, että näitä tauteja voidaan tulevaisuudessa ehkä hoitaa juuri nenän kautta.
Alzheimerin tautia sairastavilla hiiriillä tehdyssä kokeessa tutkijat käyttivät mentolia ja totesivat, että sen tuoksu laski interleukin-1-beta -proteiinin (IL-1β) tasoa. Proteiini säätelee elimistön immuunivastetta.
Terveiden hiiret kognitiiviset taidot vahvistuivat
Interleukin-1-beta-proteiinin tason lasku antaa elimistölle luonnollista suojaa. Jos immuunijärjestelmän säätely taas ei toimi kunnolla, elimistö voi vaurioitua. Espanjalaistutkijat totesivat, että mentoli on eläimille immuunijärjestelmää stimuloiva aine.
”Havaitsimme, että lyhytaikainen altistus mentolille kuuden kuukauden aikana estää Alzheimerin tautia sairastavilla hiirillä kognitiivisten taitojen heikkenemistä. Vielä mielenkiintoisempaa oli se, että mentoli näytti tehostavan kognitiivisia taitoja terveillä hiirillä”, selittää tutkimuksen johtaja Juan José Lasarte espanjalaisesta Navarran yliopistosta.
Tuoksu laukaisee reaktioita aivoissa
Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, miten tuoksut voivat vaikuttaa immuunijärjestelmään ja keskushermostoon. Yhteyttä voi olla vaikeaa ymmärtää, mutta tiedetään, että hajuaistilla on voimakas vaikutus aivojen toimintaan. Tietyt tuoksut voivat laukaista reaktioita aivoissa ja aiheuttaa kemiallisia prosesseja, jotka vaikuttavat muun muassa muistiin ja tunteisiin.
Tutkijoiden mukaan nyt pitääkin selvittää, mitkä tuoksut vaikuttavat aivoihin ja elimistön immuunijärjestelmään. Tavoitteena on, että tuoksuja voitaisiin tulevaisuudessa käyttää muun muassa Alzheimerin taudin hoidossa.