Shutterstock

Yllättävä tutkimus: Tuoksu voi ehkä jarruttaa Alzheimerin tautia

Alzheimerin tautia sairastavilla hiirillä tehty koe osoitti, että kun hiiret hengittivät tiettyä ainetta, taudin eteneminen hiirten aivoissa hidastui.

Voidaanko Alzheimerin taudista ja muista aivoja rappeuttavista sairauksista kärsiviä ihmisiä hoitaa tulevaisuudessa tietyillä tuoksuilla? Ajatus kuulostaa oudolta, mutta Alzheimerin tautia sairastavilla hiirillä tehdyssä kokeessa on saatu lupaavia tuloksia.

Espanjalaistutkijat havaitsivat, että kun hiiret hengittivät erään luonnollisen aineen luonteenomaista, voimakasta tuoksua, hiirten aivoissa tapahtuvat vauriot hidastuivat. Ja kun tutkijat antoivat terveiden hiirten hengittää samaa tuoksuainetta, niiden kognitiiviset taidot vahvistuivat.

Tuoksu säätelee elimistön immuunivastetta

Jo aiemmin on todettu, että keskushermostoon liittyvät sairaudet, kuten Alzheimerin tauti, Parkinsonin tauti ja skitsofrenia, aiheuttavat usein hajuaistin menetystä. Tämän vuoksi onkin kiinnostavaa, että näitä tauteja voidaan tulevaisuudessa ehkä hoitaa juuri nenän kautta.

Alzheimerin tautia sairastavilla hiiriillä tehdyssä kokeessa tutkijat käyttivät mentolia ja totesivat, että sen tuoksu laski interleukin-1-beta -proteiinin (IL-1β) tasoa. Proteiini säätelee elimistön immuunivastetta.

Terveiden hiiret kognitiiviset taidot vahvistuivat

Interleukin-1-beta-proteiinin tason lasku antaa elimistölle luonnollista suojaa. Jos immuunijärjestelmän säätely taas ei toimi kunnolla, elimistö voi vaurioitua. Espanjalaistutkijat totesivat, että mentoli on eläimille immuunijärjestelmää stimuloiva aine.

”Havaitsimme, että lyhytaikainen altistus mentolille kuuden kuukauden aikana estää Alzheimerin tautia sairastavilla hiirillä kognitiivisten taitojen heikkenemistä. Vielä mielenkiintoisempaa oli se, että mentoli näytti tehostavan kognitiivisia taitoja terveillä hiirillä”, selittää tutkimuksen johtaja Juan José Lasarte espanjalaisesta Navarran yliopistosta.

Tuoksu laukaisee reaktioita aivoissa

Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, miten tuoksut voivat vaikuttaa immuunijärjestelmään ja keskushermostoon. Yhteyttä voi olla vaikeaa ymmärtää, mutta tiedetään, että hajuaistilla on voimakas vaikutus aivojen toimintaan. Tietyt tuoksut voivat laukaista reaktioita aivoissa ja aiheuttaa kemiallisia prosesseja, jotka vaikuttavat muun muassa muistiin ja tunteisiin.

Tutkijoiden mukaan nyt pitääkin selvittää, mitkä tuoksut vaikuttavat aivoihin ja elimistön immuunijärjestelmään. Tavoitteena on, että tuoksuja voitaisiin tulevaisuudessa käyttää muun muassa Alzheimerin taudin hoidossa.