Yhdysvaltalaistutkimus: Rasva voi jarruttaa syöpäsoluja

Tutkijat ovat löytäneet viitteitä siitä, että ruskean rasvan ruiskuttaminen syöpäsolujen lähelle voi pysäyttää syövän etenemisen elimistössä.

Kun ruskeaa rasvaa ruiskutetaan syöpäkasvaimen ympärille, estetään syöpäsoluja saamasta ravintoa. Näin hidastetaan syöpäsolujen kasvua, sanovat yhdysvaltalaistutkijat. Tässä kuvituskuva syöpäsoluista.

Vuosittain lähes 10 miljoonaa ihmistä maailmassa kuolee syöpään. EU-maissa syöpä on toiseksi yleisin kuolisyyn sydän- ja verisuonisairauksien jälkeen.

Siksi tutkijat eri puolilla maailmaa ovat vuosikymmeniä etsineet keinoja, joilla tappavat syöpäsolut saataisiin pois pelistä.

Nyt yhdysvaltalaistutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jolla syöpäsolujen leviämistä elimistössä on onnistuttu selvästi vähentämään.

Tutkimus on aivan tuore, eikä sitä ole vielä vertaisarvioitu. Vertaisarviointi tarkoittaa sitä, että riippumattomat asiantuntijat toteavat tutkimuksen tieteelliset kriteerit täyttäväksi.

Tutkimuksessa pääosassa oli ruskea rasva. Kun tutkijat ruiskuttivat koehiirien syöpäkasvainten ympärille ruskea rasvaa, syövän leviäminen pysähtyi.

Ruskea rasva eroaa valkeasta rasvasta siten, että se polttaa rasvaa ja sokeria ja muuttaa niitä lämmöksi. Yhdysvaltalaustutkijoiden kokeessa ruskeat rasvasolut polttivat syöpäsolun polttoainetta, kuten sokeria, joka normaalisti edistää syövän etenemistä.

Ruskea rasva hillitsi syövän kasvua

Tutkimuksessa käytetty ruskea rasva tehtiin UCP1-geenin avulla hiirten valkeista rasvasoluista.

Sitten tutkijat ruiskuttivat hiiriin ihmisen rinta-, eturauhas- tai haimasyöpäsoluja, joista kasvoi hiiriin syöpäkasvaimia.

Kasvainten ympärille ruiskutettiin sitten joko valkeaa tai muuntogeenistä ruskeaa rasvaa. Tuloksista selvisi, että ruskean rasvan ympäröimät kasvaimet jäivät puolta pienemmiksi kuin valkean rasvan ympäröimät.

© Shutterstock

Kahdenlaista rasvaa

Kokeen toisessa osassa tutkijat siirsivät muuntogeenistä ruskeaa rasvaa hiirten maitorauhasten tai haiman viereen. Näille hiirille oli tuotettu joko rinta- tai haimasyöpä.

Tässäkin tapauksessa niillä hiirillä, jotka saivat ruskeaa rasvaa kasvainten ympärille, syöpäkudos jäi pienemmäksi kuin hiirillä, jotka saivat valkeaa rasvaa.

Hiirissä ei havaittu sivuvaikutuksia.

Menetelmällä saatiin siis jarrutettua syöpäsolujen jakautumista, mutta toistaiseksi sillä ei ole saatu tuhottua syöpäsoluja kokonaan.

Tutkijat jatkavat työtään ja yrittävät muokata rasvasolujen geenejä niin, että hoidosta saadaan vieläkin tehokkaampi.

Tutkijat korostavat, että vielä pitää varmistaa, miten paljon ruskeaa rasvaa kasvaimen ympärille pitää ruiskuttaa, jotta syöpäsolujen kehitys hidastuu. Jos ruskeaa rasvaa ruiskutetaan liikaa, vaarana on, että se johtaa potilaan liialliseen painonpudotukseen.