Syö näitä vitamiineja ja jätä nämä purkkiin

Jo lapsena opetetaan, että vitamiineja kannattaa syödä. Jotkin purkkivitamiinit voivat silti olla jopa haitaksi. Lue tästä, mitkä vitamiinipillerit ovat hyväksi ja mitkä kannattaa jättää purkkiin.

vitamiinit top

Pillereinä, kapseleina, jauheina ja juomina. Vitamiineja tarjotaan monissa muodoissa ja moninaisina yhdistelminä. Tutkimusten mukaan kaikki lisävitamiinit eivät kuitenkaan ole terveellisiä.

Monivitamiinit: Unohda

Vitamiinibuffet purkissa. Monivitamiinivalmisteet sisältävät vähän kaikkea, – A:ta, B:tä, C:tä jne. – mutta tutkimus osoittaa, että monivitamiinipillerit voivat olla jopa ihmiselle haitallisia.

Vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa seurattiin 39 000:ta iäkästä naista 25 vuoden ajan ja havaittiin, että monivitamiineja pitkään käyttäneillä naisilla oli suurempi riski kuolla varhain kuin niillä, jotka eivät olleet käyttäneet niitä.

D-vitamiini: Popsi pois

Tämä vitamiini tekee hyvää terveydelle, ja sitä ei aina välttämättä saa riittävästi ravinnosta.D-vitamiiniauttaa elimistössä kalsiumia imeytymään, ja luut tunnetusti tarvitsevat sitä.

PLOS-julkaisussa ilmestyneessä kiinalaisessa tutkimuksssa havaittiin, että D-vitamiinia lisäravinteena nauttineet elivät keskimäärin pitempään kuin ne, jotka eivät käyttäneet sitä.

Antioksidantit: Unohda

Antioksidantteihin kuuluvat muun muassa A-, C- ja E-vitamiini, mutta niitä on myös etenkin marjoissa, joita kannattaakin syödä pillereiden sijaan.

Antioksidantteina nautittavat vitamiinivalmisteet voivat olla haitaksi. Tämän osoittaa laaja tutkimus, johon osallistui 29 133 miespuolista tupakoijaa. A-vitamiinia pillereinä nauttineilla miehillä oli suurempi todennäköisyys sairastua keuhkosyöpään kuin muilla osallistujilla.

C-vitamiini: Unohda

Vitamiinien kiistämätön mediakuningas. Kaikki pitävät sitä hyvänä melkein mihin tahansa, mutta pitääkö käsitys paikkansa.

Tämän metatutkimuksen ja tämän toisen tutkimuksen lisäksi tehty useita muita tutkimuksia, joissa ei ole löydetty todisteita siitä, että C-vitamiini pienentäisi riskiä sairastua räkätauteihin ja flunssiin. Ikävä kyllä.

Toisaalta C-vitamiinilla on varjopuoli. 2 000 milligramman tai sitä suuremmat jättiannokset voivat kasvattaa munuaiskivien riskiä.

B3-vitamiini: Unohda

B3-vitamiinilla eli niasiinilla on pitkään huhuttu olevan hyödyllinen vaikutus kaikkeen mahdolliseen Alzheimerin taudista sydän- ja verisuonitauteihin.

Laaja tutkimus vuodelta 2014 leikkaa siivet huhuilta. Siinä tutkittiin 25 000 ihmistä, jotka sairastivat sydän- ja verisuonitauteja, ja havaittiin, että hyvän HDL-kolesterolin määrän kohottamiseksi nautittu pitkävaikutteinen niasiini ei pienentänyt sydäkohtauksen eikä aivoverenvuodon riskiä.

Toisaalta niasiinia nauttineilla koehenkilöillä esiintyi keskimääräistä useammin tulehduksia, maksaongelmia ja sisäisiä verenvuotoja.

E-vitamiini: Unohda

E-vitamiinin on väitetty auttavan syöpien ehkäisyssä. 36 000 miestä käsittäneessä tutkimuksessa selvisi kuitenkin, että E-vitamiinia nauttineilla miehillä oli kohonnut riski sairastua eturauhassyöpään.

E-vitamiinilisän sijaan onkin parempi popsia paljon pinaattia.