Vanha savu vaatteissa ja huonekaluissa vaarantaa terveyden

Oleskelu huoneessa, jossa on aiemmin tupakoitu, voi olla vaarallista, vaikka huone olisikin hyvin tuuletettu. Yhdysvaltalaistutkijat selvittivät passiiviselle tupakansavulle altistumista pitkällä aikavälillä ja havaitsivat, että se aiheuttaa haittaa hiirille kuukauden altistumisen jälkeen.

© Shutterstock

Nikotiinin kellastamat seinät ja pienet tupakansavusta peräisin olevat hiukkaset, jotka imeytyvät vaatteisiin ja huonekaluihin, ovat terveydelle vaarallisia pitkään sen jälkeen, kun savuke on jo sammutettu.

Näin todetaan uudessa Kalifornian yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa.

Yhdysvaltalaistutkijat ovat analysoineet tupakanpoltossa syntyviä hiukkasia ja tupakoitsijan ulospuhaltaman savun hiukkasia, jotka jäävät vaatteisiin ja huonekaluihin.

Jos pinnoilla on riittävästi hiukkasia, ne voivat reagoida hapen kanssa ja muodostaa syöpää aiheuttavia aineita.

Vahingollista kuukauden jälkeenkin

Tupakointi on suurin yksittäinen syy syöpään, ja joka vuosi 4,2 miljoonaa ihmistä maailmassa kuolee tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin.

Tutkijat mittasivat tupakansavulle altistumista pitkällä aikavälillä (third-hand smoke) asettamalla tupakansavussa olleita materiaaleja hiirten häkkeihin.

Sitten tutkijat ottivat hiiriltä aivo- ja maksanäytteitä ja selvittivät muun muassa niiden hormonimuutoksia, maksavaurioita ja insuliiniresistenssiä.

Jo kuukauden altistuksen jälkeen tutkijat saattoivat havaita hiirillä maksavaurioita, ja kahden kuukauden kuluttua hiirillä havaittiin lisää molekyylivauriota.

Varo hotellihuoneita

Tutkijat korostavat, että kyseessä oli valvotuissa olosuhteissa hiirillä tehty koe.

”Vaikka koetta ei tehtykään ihmisillä, kannattaa silti muistaa, että tupakansavun haitallisille aineille voi altistua myös sellaisissa hotellihuoneissa, asunnoissa ja autoissa, joissa on aiemmin tupakoitu”, toteaa tutkija Manuela Martins-Green Sciencealert-sivustolle.