Shutterstock
Mies katsoo puhelinta

Vähintään näin paljon pitäisi nukkua joka yö

Keski-ikäisten ja sitä vanhempien riski sairastua vakavasti ja kuolla ennenaikaisesti suurenee selvästi, jos he nukkuvat liian vähän.

Univelka voi huonontaa muistia, reaktiokykyä ja immuunijärjestelmän toimintaa.

Valvomisella on paljon erilaisia haittavaikutuksia, ja ne tunnetaan hyvin. Useimmat tietävät omasta kokemuksesta, että keho reagoi voimakkaasti liian lyhyisiin yöuniin.

Tutkijat ovat pitkälti yksimielisiä siitä, että aikuisen aivot kaipaavat 7–9 tuntia unta suoriutuakseen sekä yö- että päivävuorostaan, joiden aikana ne tekevät eri tehtäviä.

Brittiläisessä tutkimuksessa, jonka tekemiseen osallistui muun muassa joukko Lontoon University Collegen tutkijoita, löydettiin eräänlainen kipuraja. Se ilmaisee, paljonko 50 vuotta täyttäneen täytyisi nukkua säännöllisesti, jottei hänen riskinsä sairastua vakavasti ja kuolla ennenaikaisesti suurenisi.

Kymmeniä vuosia seurannassa

Analyysin kohteena oli 7 864 brittiläistä iältään 50-, 60- ja 70-vuotiasta virkamiestä, jotka osallistuvat vuonna 1985 alkaneeseen Whitehall II -terveystutkimukseen.

Analysoitavilta kysyttiin, kuinka monta tuntia he nukkuivat keskimäärin öisin, ja 4 000:ta pyydettiin käyttämään unenseurantalaitetta.

Kävi ilmi, että ne henkilöt, jotka nukkuivat yleensä enintään viisi tuntia yössä, sairastuivat 30–40 prosenttia suuremmalla todennäköisyydellä vähintään kahteen krooniseen sairauteen kuin ne, jotka nukkuivat keskimäärin seitsemän tuntia joka yö.

Lisäksi selvisi, että kun 50-vuotias nukkuu joka yö enintään viisi tuntia, hänen riskinsä kuolla 25 vuoden kuluessa suurenee 25 prosenttia. Selityksenä pidetään sitä, että liian lyhyet yöunet altistavat kroonisille sairauksille, jotka taas suurentavat ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Tutkijat kehottavat nukkumaan riittävästi

Univaje kuuluu tutkitusti muun muassa syövän, diabeteksen ja aivoverenkiertohäiriön riskitekijöihin.

Tutkijat muistuttavat, että heidän esittämiinsä päätelmiin pitää suhtautua vielä hieman varauksellisesti, sillä tulokset perustuvat osallistujien itse antamiin tietoihin. Lisäksi analysoitu ryhmä edustaa puutteellisesti koko väestöä.

© Shutterstock

Lue myös:

Tutkijoiden mukaan yöunen määrällä ja laadulla on paljon todennettuja terveysvaikutuksia.

"On tärkeää luoda nukkumiselle hyvät olosuhteet, kuten varmistaa, että makuuhuoneessa on hiljaista, pimeää ja miellyttävän lämmintä. Juuri ennen nukkumaanmenoa ei kannata käyttää sähkölaitteita eikä syödä tukevasti. Myös se, että rasittaa itseään fyysisesti ja altistaa itsensä valolle päivällä, voi myös edistää kunnon yöunia", toteaa Severine Sabia tiedotteessa.