Shutterstock
Ryhmä kilistelee oluella

Uusi tutkimus: Yksi (pieni) olut päivässä on terveellistä sydämelle

Alkoholi kohtuullisina määrinä vähentää sydänsairauksien riskiä, osoittaa uusi tutkimus. Ihanteellisinta olisi nauttia päivittäin hiukan vajaa yksi annos.

Jos nautit mielelläsi iltaoluen, mutta ympäristösi ei sitä oikein ymmärrä tai suorastaan tuomitsee sen, tieteen maailmasta kuuluu nyt hyviä uutisia.

Uusi tutkimus osoittaa, että alkoholi pieninä määrinä on tosiasiassa suotuisaa sydämellesi.

Tutkijat korostavat kuitenkin, että sydänpotilaiden ei kannata alkaa juoda terveyden vuoksi. Se on harvoin hyvä päätös, jos otetaan huomioon alkoholin muut, vahingolliset vaikutukset.

Yksi annos päivässä on raja

Tutkijat ovat vertailleet alkoholinkäyttötapojen suhdetta kuolemantapauksiin ja sydänsairauksiin lähes 50 000 ihmisellä Englannissa ja Skotlannissa. Näissä maissa keskimääräinen kulutus on selvästi suurempi kuin useiden terveysviranomaisten ja -järjestöjen suosittama korkeintaan 14 viikoittaista annosta.

Skotlannissa aikuiset joivat keskimäärin 18 annosta, kun taas englantilaiset joivat keskimäärin yhden annoksen vähemmän.

Olutta lasketaan lasiin

Yhden alkoholiannoksen määrä vaihtelee eri maissa. Britanniassa annokseen kuuluu 8 grammaa alkoholia, kun taas Suomessa ja Skandinavian maissa raja on 12 grammaa ja Alankomaissa 10 grammaa.

© Shutterstock

Tutkijat analysoivat alkoholinkäytön yhteyttä kaikenlaisiin kuolemantapauksiin, sydänsairauksien aiheuttamiin kuolemantapauksiin sekä sydänpysähdysten ja veritulppien kaltaisiin sydänongelmiin, jotka eivät olleet johtaneet kuolemaan.

Kävi ilmi, että kahdeksan grammaa alkoholia – siis vähän alle yksi annos – vähensi tappavien sydänsairauksien riskiä 27 prosenttia.

Paras määrä sydänsairauksien ehkäisyyn oli vielä hieman pienempi. Etu oli vastaavasti vähän suurempi: vain puolet henkilöistä, jotka nauttivat kuusi grammaa etanolia päivässä, saivat tutkimuksen mukaan sydänongelmia.

Alkoholi on (yhä) suuri tappaja

Tutkijat päättelivät, että tutkimusten tulokset voivat vaikuttaa sydänsairaiden elintapoihin.

Vasta noin puolentoista päivittäisen alkoholiannoksen kohdalla uusien sydänongelmien todennäköisyys alkoi lisääntyä merkittävästi.

Ja vasta päivittäiset alkoholiannokset kasvattivat riskiä kuolla sydänsairauteen.

Tutkijat huomauttavat kuitenkin, ettei sydänsairaiden pidä alkaa lisätä alkoholin käyttöään terveyssyistä.

Alkoholi on edelleen merkittävä tekijä maailmanlaajuisesti kolmessa miljoonassa kuolemantapauksessa vuosittain. Näin arvioi Maailman terveysjärjestö WHO. Humalluttava aine voi sekä aiheuttaa alkoholimyrkytyksen että lisätä useiden syöpämuotojen riskiä.