Shutterstock
Parkinson Parkinsonin tauti

Uusi menetelmä voi paljastaa pelätyn sairauden nopeasti

Tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, joka voi paljastaa vakavan sairauden nopeasti vain kolmessa minuutissa.

Kun Les Milne sai diagnoosin Parkinsonin taudista, hänen vaimonsa Joy tajusi, että hän oli haistanut sairauden miehensä iholla.

Nyt Joyn tarkka hajuaisti on innoittanut Manchesterin yliopiston tutkijoita kehittämään testin, joka havaitsee Parkinsonin taudin potilaan iholta vain kolmessa minuutissa.

Tutkijoiden laatimassa tuoreessa raportissa toivotaan, että uudella testillä Parkinsonin taudin diagnoosi voidaan tehdä sairauden varhaisessa vaiheessa, jolloin potilaat saavat nopeasti hoitoa ja apua elämään sairauden kanssa.

Tunkkainen haju oli ensimmäinen merkki sairaudesta

Lesillä oli Joy-vaimon mielestä aina ollut ”raskas, maskuliininen” ominaishaju, mutta noin 35-vuotiaana Lesin tuoksu alkoi Joyn mielestä muuttua.

"Hän alkoi haista mädäntyneeltä ja ällöttävältä, erityisesti hartioiden ja niskan seudulla. Olen aivan varma, että hänen ominaishajunsa muuttui", Joy Milne kertoo BBC:lle.

12 vuotta myöhemmin Les Milne sai vihdoin pelätyn diagnoosin sairaudesta, joka hitaasti tuhosi hänen aivojaan.

Tuolloin Joy havaitsi jälleen saman mädäntyneen hajun toisissa Parkinson-potilaissa.

Vähän ennen kuolemaansa vuonna 2015 Les sai vaimonsa lupaamaan, että tämä kääntyisi tutkijoiden puoleen ja antaisi tutkia tarkan hajuaistinsa, jotta toiset Parkinson-potilaat voisivat saada apua.

Parkinson muuttaa ihon talin kemiaa

Manchesterin yliopiston biokemistit uskoivat Joyn kertomukseen ja alkoivat tutkia, liittyykö Parkinsonin tautiin jokin tietty haju.

Kun tutkijat vertasivat ihon talimolekyylejä, selvisi, että Parkinson-potilaiden talissa on erilainen koostumus kuin muilla, ja siitä syntyy haju, jonka Joyn herkkä nenä havaitsi.

Tutkijat vertasivat 79 Parkinson-potilaan ja 71 terveen ihmisen talin koostumusta. He havaitsivat noin 4 000 kemiallista yhdistettä, joista 500:aa esiintyi ainoastaan Parkinsonia sairastavilla.

Havaintojen perusteella on nyt kehitetty testi, jolla tutkijoiden mukaan voidaan tehdä Parkinsonin taudin diagnoosi selästä otetusta raaputusnäytteestä vain kolmessa minuutissa.

Testin hyväksyntä vaatii kuitenkin vielä lisää laajoja tutkimuksia. Tutkijat uskovat, että uutta menetelmää päästään testaamaan ihmisillä kahden vuoden kuluessa.

Parkinson todetaan myöhäisessä vaiheessa

Jos uusi testi hyväksytään, se muuttaa niiden lähes yhdeksän miljoonan ihmisen elämää, jotka Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan käsivät aivoja tuhoavasta sairaudesta.

Tällä hetkellä ei ole olemassa keinoja diagnosoida sairautta, ennen kuin se hitaasti alkaa tuhota yhä enemmän ja enemmän aivosoluja.

Sairauden alkuperäkin on edelleen epäselvä, mutta tilastot osoittavat, että Parkinsonin tauti on maailman nopeimmin yleistyvä neurologinen sairaus. Vuonna 2019 siihen kuoli kaksi kertaa niin paljon ihmisiä kuin vuonna 2000.

Vaikka Parkinsonin tautiin ei ole hoitoa, varhainen diagnoosi auttaa potilasta saamaan apua nopeasti, jolloin hänen elämänlaatunsa paranee. Aivojen neurologiset vauriot aiheuttavat masennusta, ja Joy Milne sanoo, että masennusjaksot olisivat olleet helpompia, jos Les olisi saanut diagnoosin aikaisemmin.

"Olisimme viettäneet enemmän aikaa perheen parissa. Olisimme matkustaneet useammin", Joy toteaa.