Imperial College London / Thomas Angus)

Uusi leikkausveitsi tunnistaa syöpäsolut sekunneissa

Veitsi analysoi kudosnäytteen savua ja tekee useimmiten oikean diagnoosin.

Laite, joka voi mullistaa syövän diagnosoinnin on hammasharjan kokoinen eikä näytä kummoiselta.

Vaatimattoman ulkonäön ei pidä antaa johtaa harjaan. Niin sanottu iKnife-leikkausveitsi voi panna syövän seulonnan kokonaan uusiksi.

Uusi leikkausveitsi yhdistää sähkökirurgian ja massaspektrometrian menetelmiä ja paljastaa syöpäsolut muutamassa sekunnissa.

Mitä on massaspektrometria?

Massaspektrometria on analyysimenetelmä, jossa määritetään molekyylien massa ja kemiallinen rakenne. Se on tarkimpia tunnettuja analyysitekniikoita, ja sitä voidaan käyttää moniin erilaisiin aineisiin.

Massaspektrometri muuttaa tutkittavan aineen ioneiksi ja mittaa, miten ionit asettuvat magneettikentässä. Sen perusteella voidaan määrittää, mistä aineesta on kysymys.

Tähän asti sähkökirurgiaa ja massaspektrometriaa on käytetty syöpäsolujen etsimiseen rinnasta ja aivoista otetuista kudosnäytteistä. Nyt näyttää siltä, että tekniikkaa voidaan hyödyntää myös kohtusyövän diagnosoinnissa. Suomessa tavataan vuosittain noin 900 kohtusyöpätapausta.

Tutkimuksesta kertoo kansainvälinen Cancers-tiedejulkaisu.

Tutkimuksen mukaan iKnife-veitsellä tehtyjen diagnoosien paikkansapitävyys on 89 prosenttia.

Kudoksen höyry paljastaa syöpäsolut

Kun iKnife-veitsellä leikataan kohdusta otettua kudosnäytettä, veitsestä lähtee sähköimpulsseja, jotka saavat kudoksen höyrystymään.

Spektrometri analysoi höyrystyneet aineet ja ilmoittaa analyysin perusteella, onko näytteessä syöpäsoluja.

Näin diagnosoiva veitsi toimii:

Tutkimuksen mukaan veitsellä saadaan syöpä selville muutamassa sekunnissa.

Tutkimuksessa analysoitiin kudosnäytteitä 150 naiselta, joilla epäiltiin kohtusyöpää. Epäily perustui yleensä vaihdevuosien jälkeen esiintyvään veriseen vuotoon.

Uudella veitsellä saatuja diagnooseja verrattiin nykyisiin tavanomaisilla menetelmillä tehtyihin diagnooseihin, joita voi joutua odottamaan viikkoja.

Syöpäsolut jakautuvat
© Shutterstock

Lue myös:

Tutkijat suunnittelevat nyt veitsen kokeilua laajassa kliinisessä tutkimuksessa. Tavoitteena on kartoittaa veitsen käyttömahdollisuuksia laajemmin diagnoisoinnissa.