Shutterstock
Syöpäpotilas ja lääkäri

Tutkimus: Vaarallinen syöpä tunnetaan hälyttävän huonosti

Tuore eurooppalainen kyselytutkimus saa tutkijat huolestumaan. Monet vaarallista syöpää sairastavat eivät tunnistaneet ilmeistä oiretta.

Virtsarakon syöpä on yksi yleisimmistä syöpätyypeistä. Vuonna 2020 maailmassa diagnosoitiin 573 278 rakkosyöpätapausta ja 212 536 rakkosyövästä johtuvaa kuolemaa. Suomessa virtsarakon syöpä on viidenneksi yleisin syöpämuoto. Luvut ovat herättäneet huolta Euroopan urologiyhdistyksessä EAU:ssa (European Association of Urology). Hälyttävää on myös se, että yleinen tietämys rakkosyövästä on huonoa.

EAU:n teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan Euroopalla on kyseenalainen johtoasema rakkosyövän yleisyydessä. Samaan aikaan ihmisten tietämys sen oireista on huonoa. 60 prosenttia kyselyn vastaajista ei tuntenut rakkosyöpää eikä tiennyt, miten vakava sairaus se on.

Verinen virtsa on vaaran merkki

Virtsarakon syövän varhaisimpia merkkejä on verinen tai poikkeavan värinen virtsa. Jos näitä oireita esiintyy, pitäisi viipymättä hakeutua lääkäriin. 55 prosenttia tutkimuksen vastaajista ei kuitenkaan tuntenut verivirtsaisuuden ja syöpäriskin yhteyttä. Hoidon onnistumisen kannalta on ensisijaisen tärkeää, että hoito aloitetaan heti, kun virtsassa on verta.

75 prosenttia tutkimukseen vastanneista kuitenkin ilmoitti, että he eivät säännöllisesti kiinnitä huomiota virtsansa väriin. 22 prosenttia vastasi, että he ajattelevat asiaa harvoin tai eivät ajattele asiaa koskaan. Huolestuttavinta urologien mielestä oli se, että 20 prosenttia vastaajista ilmoitti, että jos he huomaisivat, että heidän virtsansa on muuttunut keltaisesta oranssiksi, vaaleanpunaiseksi tai punaiseksi, he odottaisivat viikon tai pidempään ennen kuin menisivät lääkäriin. Yleisin selitys oli se, että vastaaja oletti, että oireet katoavat itsestään.

”Virtsarakon syövässä on ratkaisevan tärkeää, että oireet havaitaan mahdollisimman varhain. Potilaat, joiden syöpä diagnosoidaan sairauden ensimmäisessä vaiheessa, ovat 80 prosentin todennäköisyydellä elossa vielä viiden vuoden kuluttua. Jos syöpä havaitaan vasta vaihessa 3, todennäköisyys on enää 40 prosenttia. Tutkimuksen tulokset ovat hyvin huolestuttavia ja osoittavat, että tietämystä rakkosyövän oireista ja nopean lääkärintutkimuksen tärkeydestä on lisättävä. Se auttaisi varhaistamaan diagnooseja ja ehkäisemään kuolemia”. toteaa tutkimusta johtanut Euroopan urologiyhdistyksen EAU:n pääsihteeri Arnulf Stenzl.