Tutkimus: Tämä eläin kantaa ihmisen kannalta tappavimpia tauteja

Virukset voivat levitä eläimistä ihmisiin, kuten koronaviruksenkin kohdalla nähtiin. Erityisesti yksi eläin levittää runsaasti ihmisellekin vaarallisia tauteja.

Joillakin eläimillä on muita vahvempi immuunisuoja tartuntatauteja vastaan, minkä ansiosta ne voivat kantaa tuhansia viruksia, jotka voivat tarttua myös ihmisiin.

© Shutterstock

Ihmiset ja eläimet elävät lähellä toisiaan, ja toisinaan rinnakkaiselo johtaa hengenvaarallisten tautien kehittymiseen ja leviämiseen.

Eläimistä ihmisiin tarttuneet taudit ovat vaikuttaneet merkittävästi ihmiskunnan historiaan aina paiserutosta COVID-19-pandemiaan asti.

Koronaviruksenkin aikaan tapetilla ollut lepakko on osoittautunut merkittäväksi ihmisten terveyttä uhkaavien tautien lähteeksi.

Chicagon yliopiston tutkijat selvittivät hiljattain, että lepakoista peräisin olevat taudit ovat ihmisen kannalta vaarallisempia kuin mistään muusta eläimestä peräisin olevat taudit.

”Lepakoista peräisin olevat virukset aiheuttavat ihmisiin tarttumisen jälkeen suuremman kuolleisuuden kuin muista nisäkkäistä tai linnuista peräisin olevat virukset”, Chicagon yliopiston ekologian ja evoluution apulaisprofessori ja artikkelin pääkirjoittaja Cara Brook sanoo.

Syynä on se, että lepakot näyttävät sietävän tulehduksia ja infektioita huomattavasti paremmin kuin muut eläimet.

Lepakoiden immuunivaste on siis geneettisesti muita eläimiä vahvempi niiden saadessa tartunnan helposti tarttuvista viruksista.

Tutkimuksen mukaan selitys löytyy lepakoiden kehityksestä maaeläimistä ilmassa eläviksi eläimiksi. Vielä on kuitenkin epäselvää, miksi tämä evoluutio antoi niille huomattavasti vahvemman vastustuskyvyn muihin eläimiin verrattuna.

Eläimet kantavat runsaasti viruksia

Eläinten arvioidaan kantavan yli 800 000 virusta, jotka voivat tarttua ihmisiin.

Virusten mutaatio tekee eläinviruksista vaarallisia

Valtaosa tartuntataudeista on peräisin eläimistä. Tautien isäntäeläiminä toimivat yleensä luonnonvaraiset lepakot, linnut tai jyrsijät, mutta mutaatioiden ansiosta virukset voivat tarttua myös ihmisiin.

1. Virus muuntuu lepakoissa

Virukset kukoistavat lepakoissa ja muuntuvat jatkuvasti lepakoiden välillä.

2. Tartunnat leviävät

Muuntunut virus voi tarttua myös muihin eläimiin, jolloin syntyy uusia mutaatioita esimerkiksi kanojen keskuudessa.

Patrick AVENTURIER/Gamma-Rapho/Getty Images

3. Virus tarttuu ihmiseen

Ihminen saa tartunnan, ja uusi virusmuunnos leviää ihmisten keskuudessa.

Patrick AVENTURIER/Gamma-Rapho/Getty Images

Tutkijat uskovat, että lepakot ovat todennäköisesti jatkossakin erittäin tarttuvien ja ihmisten keskuudessa helposti leviävien virusten lähde, aivan kuten koronapandemian aikana nähtiin.

Tutkimuksen pääkirjoittaja huomauttaa kuitenkin, ettei vaara ole niin merkittävä, että pitäisi pelätä lepakkovirusten tuhoavan ihmiskunnan.

”Lepakoiden kantamien tautien osalta on tärkeää muistaa, että taudin vakavuus ja tarttuvuus ja liittyvät toisiinsa. Korkeimman kuolleisuuden aiheuttavat virukset eivät todennäköisesti aiheuta suurinta määrää tartuntoja ihmisiin, sillä lepakko kuolee usein tautiin ennen kuin se ehtii tarttua ihmiseen”, Brook huomauttaa.