Vanhempien tummat silmänaluset kielivät usein siitä, että vauva on valvottanut heitä itkullaan yöllä. Vaikka itkuista lasta yritetään rauhoittaa kaikilla mahdollisilla ja joskus mahdottomillakin keinoilla, kunnon yöunet saa yleensä unohtaa. Italialais-japanilaisessa tutkimushankkeessa selvitettiin, mitkä konstit tepsivät parhaiten.
Current Biology -lehdessä julkaistujen tulosten mukaan itkevän lapsen saa nopeimmin rauhoittumaan seuraavalla tavalla:
Ota vauva syliin ja kanna häntä hiljaa ympäri asuntoa puhumatta, pysähtymättä ja vaihtamatta suuntaa. Istuudu ja pidä lasta sylissä vielä viidestä kahdeksaan minuuttia. Tässä ajassa vauva rauhoittuu, ja hänet voi taas panna vuoteeseen nukkumaan.
Useita eri vaihtoehtoja
Tutkijat etsivät optimaalista strategiaa lukuisien itkuisen lapsen rauhoittamiseen tarkoitettujen ohjeiden joukosta. He videoivat eri tilanteita, joissa vanhemmat esimerkiksi pitivät tai kantoivat lasta sylissään tai keinuttivat häntä vaunuissa. Videoista arvioitiin, mikä menetelmä tehosi nopeimmin.
”Äänekäs vauvan itku etenkin yöllä aiheuttaa vanhemmille paljon stressiä. Suositeltu menetelmä, joka toimii noin vartissa, on selvästi vaihtoehto, jota vanhempien kannattaa kokeilla, kun lapsi on levoton”, toteaa Kumi Kuroda japanilaisesta RIKENin aivotutkimuskeskuksesta.
Kaikki vauvat lakkasivat itkemästä
Menetelmää testattiin 32 vauvalla, joiden ikähaarukka oli vastasyntyneestä seitsemään kuukauteen ja joiden biologinen äiti oli joko italialainen tai japanilainen. Ja se toimi. Vauvoja seurattiin videokameran lisäksi pienellä sydänmonitorilla, joka mittasi pulssin. Kävi ilmi, että kaikissa tapauksissa itku loppui, kun lasta oli kannettu ympäriinsä viisi minuuttia. Puolet vauvoista oli nukahtanut tänä aikana.
Noin kolmasosa lapsista heräsi kuitenkin sillä hetkellä, kun heidät pantiin takaisin vuoteeseen. Sydänmonitori paljasti, että syke kiihtyi osalla vauvoista siinä vaiheessa, kun fyysinen kontakti äitiin hävisi. Siksi he havahtuivat hereille. Tilanne ei muuttunut, vaikka lapsi laskettiin vuoteeseen hyvin varovasti. Sen sijaan siitä, että äiti piti vauvaa sylissään vielä 5–8 minuuttia, oli apua.