Tutkimus: Näin rauhoitat itkuisen vauvan nopeimmin

Kaikkien vanhempien, joita yöllä itkevä vauva valvottaa, kannattaa kokeilla tätä yksinkertaista keinoa.

Vanhempien tummat silmänaluset kielivät usein siitä, että vauva on valvottanut heitä itkullaan yöllä. Vaikka itkuista lasta yritetään rauhoittaa kaikilla mahdollisilla ja joskus mahdottomillakin keinoilla, kunnon yöunet saa yleensä unohtaa. Italialais-japanilaisessa tutkimushankkeessa selvitettiin, mitkä konstit tepsivät parhaiten.

Current Biology -lehdessä julkaistujen tulosten mukaan itkevän lapsen saa nopeimmin rauhoittumaan seuraavalla tavalla:

Ota vauva syliin ja kanna häntä hiljaa ympäri asuntoa puhumatta, pysähtymättä ja vaihtamatta suuntaa. Istuudu ja pidä lasta sylissä vielä viidestä kahdeksaan minuuttia. Tässä ajassa vauva rauhoittuu, ja hänet voi taas panna vuoteeseen nukkumaan.

Useita eri vaihtoehtoja

Tutkijat etsivät optimaalista strategiaa lukuisien itkuisen lapsen rauhoittamiseen tarkoitettujen ohjeiden joukosta. He videoivat eri tilanteita, joissa vanhemmat esimerkiksi pitivät tai kantoivat lasta sylissään tai keinuttivat häntä vaunuissa. Videoista arvioitiin, mikä menetelmä tehosi nopeimmin.

”Äänekäs vauvan itku etenkin yöllä aiheuttaa vanhemmille paljon stressiä. Suositeltu menetelmä, joka toimii noin vartissa, on selvästi vaihtoehto, jota vanhempien kannattaa kokeilla, kun lapsi on levoton”, toteaa Kumi Kuroda japanilaisesta RIKENin aivotutkimuskeskuksesta.

Kaikki vauvat lakkasivat itkemästä

Menetelmää testattiin 32 vauvalla, joiden ikähaarukka oli vastasyntyneestä seitsemään kuukauteen ja joiden biologinen äiti oli joko italialainen tai japanilainen. Ja se toimi. Vauvoja seurattiin videokameran lisäksi pienellä sydänmonitorilla, joka mittasi pulssin. Kävi ilmi, että kaikissa tapauksissa itku loppui, kun lasta oli kannettu ympäriinsä viisi minuuttia. Puolet vauvoista oli nukahtanut tänä aikana.

Noin kolmasosa lapsista heräsi kuitenkin sillä hetkellä, kun heidät pantiin takaisin vuoteeseen. Sydänmonitori paljasti, että syke kiihtyi osalla vauvoista siinä vaiheessa, kun fyysinen kontakti äitiin hävisi. Siksi he havahtuivat hereille. Tilanne ei muuttunut, vaikka lapsi laskettiin vuoteeseen hyvin varovasti. Sen sijaan siitä, että äiti piti vauvaa sylissään vielä 5–8 minuuttia, oli apua.

Mallia otettiin eläimistä

Idean tutkijat saivat muun muassa kissoja, hiiriä ja oravia koskevista tutkimuksista. Niiden poikaset ovat – samalla tavalla kuin vauvat – hyvin avuttomia syntyessään. Tutkitusti emot huolehtivat poikastensa hyvinvoinnista ja rauhoittavat niitä kantamalla. Tutkijat puhuvat kuljetusvasteesta (englanniksi transport response). Koska monesti eläinvanhemmat kantavat vaaran uhatessa poikasensa turvaan, pidetään todennäköisenä, että tämä reaktio on kehittynyt parantamaan lajin säilymismahdollisuuksia.

Vaikka suositeltu vauvan rauhoittamismenetelmä tepsii paremmin kuin muut vaihtoehdot, tutkijat tähdentävät, ettei sekään tarjoa takuuratkaisua ikuisuusongelmaan.

”Vauva voi itkeä monista syistä. Jos hän kärsii esimerkiksi vatsavaivoista, tästä menetelmästä ei ole paljon apua. Vanhempien täytyy varmaan vain hyväksyä se tosiasia, ettei saa nukkua yhtä paljon kuin ennen”, toteaa Gianluca Esposito, joka toimii italialaisen Trenton yliopiston kehityspsykologian professorina.

Lasten nukkumiseen erikoistunut tanskalainen sairaan- ja terveydenhoitaja Sine Ditlev Bihlet pitää vauvojen rauhoittamista ja nukuttamista koskevaa italialais-japanilaista tutkimusta mielenkiintoisena.

”Jostakin on apua yhdelle, jostakin toisesta taas toiselle. Tämä tutkimus on melko pieni, mutta siitä tekee kiintoisan se, että se osoittaa konkreettisesti, kuinka tehokkaasti vauvan ottaminen syliin rauhoittaa vauvaa. Minusta tuntuu, että siirtomenetelmä – toisin sanoen vauvan nukuttaminen ja siirtäminen vuoteeseen – tepsii usein. Itse asiassa suosittelen sitä usein. Joskus parhaiten toimii se, että lapsi opetetaan nukahtamaan omassa vuoteessaan. Kun lapsi herää uudestaan yleensä 30–45 minuutin kuluttua, toimitaan taas samalla tavalla”, selittää Sine Ditlev Bihlet.