Shutterstock

Tutkimuksen mukaan keinomakea suurentaa verenkiertohäiriön riskiä

Monissa kevyttuotteissa käytettävä keinotekoinen makeutusaine, jota pidetään turvallisena, voi olla luultua haitallisempi terveydelle.

Moni yrittää ratkaista painonhallintaongelmansa vähentämällä sokerin käyttöä.

Ja keino voi tepsiäkin, jos sen ansiosta kokonaisenergiansaanti pienenee.

Yleensä sokeria aletaan korvata keventämistarkoituksessa keinotekoisilla makeutusaineilla, ja usein se toteutetaan käytännössä valitsemalla kevyttuoteita, jotka sisältävät vähän jos lainkaan tavallista sokeria.

Tuore tutkimus vihjaa, että silloin voi tehdä itselleen terveysmielessä karhunpalveluksen.

Tutkimustulos koskee erytritolia, joka on hyväksytty EU:ssa elintarvikelisäaineeksi.

Erytritolin terveysvaikutuksista kertovan artikkelin julkaisi lääketieteellinen aikakauslehti Nature Medicine.

Kaksinkertainen riski

Kansainvälinen tutkijaryhmä analysoi kaksi aiempaa tutkimusta, joista toiseen osallistui yli 2 100 yhdysvaltalaista ja toiseen noin 830 eurooppalaista.

Osallistujia yhdisti se, että he kuuluivat verenkiertohäiriöiden, kuten verisuonitukoksen ja aivohalvauksen, riskiryhmään ylipainon ja diabeteksen takia.

Kun osallistujien veren erytritolipitoisuutta seurattiin, päästiin jyvälle siitä, että niillä, joiden veressä oli eniten erytritolia, oli myös suurin riski saada verenkiertohäiriö.

Mittauksia jatkettiin kolme vuotta. Kävi ilmi, että eniten erytritolia käyttävillä osallistujilla oli sitä vähiten käyttäviin verrattuna noin kaksi kertaa niin suuri verenkiertohäiriöriski, kun arvioinnissa otettiin huomioon myös muita yksilöllisiä riskitekijöitä, kuten paino.

Seuraavassa tutkimusvaiheessa alettiin selvittää makeutteen vaikutusta veren ominaisuuksiin.

Mitä erytritoli on?

Keinomakeutettujen tuotteiden nauttimisen jälkeen veren erytrolimäärä kasvoi nopeasti ja selvästi. Tämä kertoi aineen tehokkaasta imeytymisestä.

Tutkimuksessa keskityttiin kahdeksaan henkilöön, jotka eivät kuuluneet sydän- ja verisuonitautien riskiryhmään. He saivat 30 gramman erytritoliannoksen syömällä esimerkiksi puoli litraa vain vähän hiilihydraatteja sisältävää kevytjäätelöä.

Annos nosti veren erytritolipitoisuuden noin neljästä mikromoolista suunnilleen 6 000 mikromooliin useaksi tunniksi. Mooli on ainemäärän perusyksikkö, joka vastaa käytännössä kyseisen aineen atomi- tai molekyylipainoa grammoina.

Hiirikokeiden mukaan erytritoli voi edistää verisuonitukosten muodostumista. Tutkijat totesivat, että erytritoli saattoi vaikuttaa myös ihmisveren hyytymiseen veritulpille altistavalla tavalla.

Diabetekseen erikoistunut brittiläinen ravitsemusterapeutti Duane Mellor toteaa New Scientist -tiedelehdessä, ettei keinotekoisen makeutusaineen vaarallisuutta pidä liioitella.

Mellorin mukaan erytritolia saadaan ravinnosta yleensä niin vähän, että sen määrä veressä jää paljon pienemmäksi kuin verenkiertohäiriöriskin paljastaneessa tutkimuksessa käytetty terveydelle haitallinen annos.

Myös Yhdysvalloissa keinotekoisten makeutusaineiden valmistajien katto-organisaatiota Calorie Control Councilia johtava Robert Rankin kyseenalaistaa erytritolin vaarallisuuden. People-lehden mukaan hän oli sanonut CNN:n haastattelussa, että "tämän tutkimuksen tulokset eivät vastaa vuosikymmenien tieteelliseen tutkimukseen perustuvia tietoja, joiden mukaan erytritolin kaltaiset keinotekoiset makeutusaineet ovat turvallisia".