Tutkijat varoittavat sähkötupakan vaaroista

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan sähkötupakan höyry voi johtaa vaaralliseen reaktioon keuhkoissa.

Monien tutkimusten mukaan sähkösavukkeet ovat terveysriski. Tuore tutkimus osoittaa niiden aiheuttavan keuhkotulehduksia jopa enemmän kuin tavallinen tupakka.

© Shutterstock

Sähkösavukkeiden suosio on kasvanut viime vuosina.

Yhä useammat ja erityisesti nuoret käyttävät sähkötupakkaa, koska he ovat siinä uskossa, että sähkösavukkeet vahingoittavat terveyttä vähemmän kuin perinteinen tupakka.

Tutkittua tietoa sähkösavukkeiden terveysriskeistä on kuitenkin vasta vähän.

Nyt tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa on kartoitettu sähkösavukkeiden höyryn hengittämisen riskejä.

Sähkötupakka aiheuttaa "ainutlaatuisia" vaurioita keuhkoihin

Journal of Nuclear Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sähkösavukkeiden käyttäjillä on huomattava keuhkotulehduksen riski. Riski on suurempi kuin tupakoimattomilla mutta myös suurempi kuin muilla tupakoitsijoilla.

Tutkijoiden mukaan sähkötupakka aiheuttaa keuhkoihin ”ainutlaatuisia” vaurioita, joita ei vielä ole selvitetty perinpohjaisesti.

Tuore tutkimus on yksi monista viimeaikaisista havainnoista, joiden mukaan sähkötupakka ei olekaan niin riskitön tupakasta vieroittamismenetelmä kuin jotkut ovat olettaneet.

Aiemmissa tutkimuksissa on muun muassa osoitettu että sähkötupakka vaurioittaa keuhkoja samalla tavalla kuin perinteinen tupakka.

Sähkötupakka toisessa ja perinteisiä savukkeita toisessa kädessä.
© Shutterstock

Mikä on vape?

Sähkösavukkeita kutsutaan myös vapeksi englannin höyryä merkitsevän vapor-sanan mukaan.

Sähkösavukkeen höyry sisältää erilaisia kemikaaleja ja hiukkasia. Tutkijat eivät vielä tiedä tarkkaan, miten vaarallista höyryjen hengittäminen on.

Tuoreessa tutkimuksessa 15 koehenkilöä sai varjoainetta, joka toi esiiin keuhkojen tulehtuneet kohdat tietokonetomografiassa.

Osa koehenkilöistä käytti sähkösavukkeita, osa poltti perinteisiä tupakkasavukkeita, ja osa ei ollut koskaan polttanut sähkösavukkeita eikä tavallista tupakkaa.

Tuloksista selvisi, että sähkösavukkeiden käyttäjillä oli enemmän tulehdusta keuhkoissa kuin tavallisten savukkeiden käyttäjillä tai henkilöillä, jotka eivät käyttäneet sähkösavukkeita eivätkä tupakoineet.

Hämmästyttävää tuloksissa oli se, että tulosten valossa tupakoitsijoilla ei esiintynyt enempää tulehduksia kuin niillä, jotka eivät tupakoi eivätkä käytä sähkösavukkeita.