Tutkijat varoittavat: Raskaana olevien pitää olla tarkkana

Tutkimusten mukaan sikiön elimet voivat vaurioitua, jos äiti syö tai juo aineita, joissa on tiettyjä hiukkasia.

Rottakoe osoittaa, että äidin ruoassaan nauttimat pienen pienet muovihiukkaset voivat vaurioittaa sikiön elimiä ja kehitystä.

© Shutterstock

Unohda alkoholi, tupakka ja ylenmääräinen kahvin juonti.

Raskaana olevat tuntevat hyvin yleiset neuvot, joiden avulla kohdussa oleva sikiö saa parhaat mahdolliset lähtökohdat elämälleen.

Nyt laboratoriorotilla tehdyt kokeet antavat kuitenkin viitteitä siitä, että neuvoja on syytä täydentää.

Älä juo juomia tai syö ruokia, jotka sisältävät mikro- tai nanomuovia (MNP) eli pienen pieniä muovihiukkasia.

Näin todetaan artikkelissa, joka on julkaistu Nanomaterials-lehdessä.

Asiasta on ”syytä olla huolissaan”

Tutkimuksessa viisi kantavaa rottaa sai nestettä, jossa oli mikromuovia. 24 tunnin kuluttua tutkijat lopettivat rotat ja tutkivat niiden kohdussa olleet sikiöt. Tutkijat havaitsivat, että mikromuovia oli tunkeutunut rottien istukan lisäksi myös sikiöiden maksaan, munuaisiin, sydämeen, keuhkoihin ja aivoihin.

Tutkijoiden mukaan mikromuovi näytti myös ehkäisevän sikiöiden kasvua.

”Moni seikka on vielä selvittämättä, mutta asiasta on syytä olla huolissaan, ja aiheesta tarvitaan lisää tutkimusta”, sanoo tutkimusryhmän jäsen Philip Demokritou, joka on nanotieteiden ja ympäristöbiotekniikan professori yhdysvaltalaisen Rutgersin yliopiston kansanterveystieteen laitokselta.

Tulosten valossa Demokritou arvelee, että myös ihmisen sikiö voi vaurioitua, jos äiti saa ravinnon mukana mikromuovia elimistöönsä.

Mikromuovi
© Shutterstock

Mitä on mikro- ja nanomuovi?

Mikromuoviksi sanotaan alle 5 mm:n suuruisia muovinpaloja, mutta suurin osa mikromuovihiukkasista voi olla kooltaan alle millimetrin, joten niitä ei voi nähdä paljain silmin.

Kaikkein pienimpiä muovihiukkasia kutsutaan nanomuoviksi. Niiden koko on alle 0,0001 mm.

Luonnossa muovi hajoaa ajan myötä aaltojen ja auringonvalon vaikutuksesta yhä pienemmiksi hiukkasiksi, mikromuoviksi.

Demokritou korostaa, että asiasta tarvitaan lisää tutkimuksia, jotta saadaan selville, millainen määrä nanomuovia aiheuttaa ihmisen sikiöille samanlaisia vaurioita, joita nähtiin rottakokeessa. Asia on vakava, sillä nykyisin odottavat äidit ”altistuvat väistämättä mikromuoville”.

Tutkijat toteavat, että muovien valmistus on lisääntynyt valtavasti 1940-luvulta alkaen. Nykyään arvioidaan, että ympäristössä on kuusi miljardia tonnia muovijätettä.

Valtava muovimäärä hajoaa luonnollisten prosessien ja ihmisen toiminnan vaikutuksesta mikro- ja nanomuoviksi, jota sitten kulkeutuu ihmisten elimistöön hengitysilman, ruoka-aineiden tai juoman kautta.

Tutkijat toivovat, että asiasta tehdään lisää tutkimuksia, jotta saadaan selville, miten vaarallista mikromuovi on sikiölle.