Tutkijat varoittavat: Näin haitallisia PFAS-yhdisteet ovat naisen hedelmällisyydelle

Tutkijat kehottavat raskautta harkitsevia naisia välttämään niin kutsuttuja ikuisuuskemikaaleja, joita on löydetty jo muun muassa juomavedestä ja ruokapakkauksista.

Tutkijat varoittavat hedelmällisessä iässä olevia naisia PFAS-yhdisteistä. Näiden ikuisuuskemikaalien korkeat pitoisuudet elimistössä voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen.

© Shutterstock

Lopeta alkoholinkäyttö ja tupakointi. Syö terveellisesti. Huolehdi foolihapon ja D-vitamiinin saannista.

Näitä neuvoja monet naiset ovat noudattaneet raskauden aikana ja jo siinä vaiheessa, kun he ovat suunnitelleet raskaaksi tulemista.

Tuore tutkimus osoittaa, että listalta puuttuu yksi tärkeä ohje.

Vältä mahdolllisuuksiesi mukaan terveydelle vaarallisia PFAS-kemikaaleja.

Nämä ikuisuuskemikaaleiksi kutsutut aineet on nimittäin todettu erittäin haitallisiksi naisen hedelmällisyydelle Science of the Total Environment -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Yhdysvaltalaisten ja singaporelaisten tutkijoiden mukaan veren suuret PFAS-pitoisuudet ”pienentävät raskauden ja elävän lapsen syntymän todennäköisyyttä huomattavasti”.

Tuloksista selviää, että naisilla, joiden elimistön PFAS-pitoisuus on suuri, hedelmällisyys voi laskea 40 prosenttia.

Hedelmällisyys kärsii selvästi

Tutkimukseen osallistui 1 032 raskautta toivovaa singaporelaista naista, joiden ikä oli 18–45 vuotta.

Tutkijat määrittivät naisten PFAS-tason vuosina 2015 ja 2017 ja totesivat, että raskaaksi tulemisen ja elävän lapsen synnyttämisen mahdollisuus oli 40 prosenttia pienempi niillä naisilla, joiden veren PFAS-pitoisuus oli korkea. Tutkimuksessa tarkasteltiin seitsemää eri PFAS-tyyppiä.

PFAS-yhdisteitä on käytetty pitkään muun muassa elintarvikkeiden pahvi- ja paperipakkauksissa. Perfluoratuilla alkyyliyhdisteillä saadaan pakkauksen pinnalle kerros, joka hylkii vettä ja rasvaa.

© Shutterstock

Mitä PFAS-yhdisteet ovat?

Tutkijat kehottavat raskautta toivovia naisia välttämään vahingollisia kemikaaleja mahdollisuuksiensa mukaan.

”Tutkimustuloksemme ovat raskautta toivoville naisille varoitus PFAS-yhdisteiden haittavaikutuksista", sanoo tutkijaryhmään kuuluva Nathan Cohen Mount Sinain sairaalasta New Yorkista.

”PFAS-altistuksen voi minimoida välttämällä paljon PFAS-yhdisteitä sisältäviä ruoka-aineita ja ostamalla tuotteita, joissa ei ole PFAS-yhdisteitä”, Cohen jatkaa.

Aiemmin on saatu näyttöä PFAS-yhdisteiden ja siemennesteen huonon laadun yhteydestä. Vuonna 2022 tehdyn tanskalaistutkimuksen mukaan siemennesteen laatu voi riippua siitä, kuinka paljon mies altistui sikiöaikana PFAS-yhdisteille.