Shutterstock

Tutkijat varoittavat keinotekoisesta makeutusaineesta

Virvoitusjuomissa ja purukumeissa käytetään keinotekoista makeutusainetta, jolla on nyt kokeissa todettu olevan vaarallinen vaikutus suoleen.

Makea on hyvää, mutta se kerryttää helposti kiloja. Siksi aspartaamia, sakariinia ja vastaavia aineita käytetään sokerin korvikkeina monissa virvoitusjuomissa ja elintarvikkeissa.

Jotkin näistä makeutusaineista ovat kuitenkin nousseet otsikoihin, sillä niiden epäillään olevan haitallisia elimistölle.

600 kertaa niin makeaa kuin sokeri

Yksi huolta herättävistä makeutusaineista on sukraloosi. Tutkijat huolestuivat tutkimuksensa tuloksista niin paljon, että heidän mukaansa tämän keinotekoisen makeutusaineen turvallisuusarviointi pitäisi uusia.

Sukraloosia valmistetaan sakkaroosista eli tavallisesta sokerista korvaamalla kolme hydroksyyliryhmää kloorilla. Näin saadaan aikaan makeutusaine, joka ei sisällä kaloreita ja on 600 kertaa niin makeaa kuin tavallinen sokeri.

Sukraloosi tuhoaa solujen dna:ta

Kun sukraloosi hajoaa aineenvaihdunnassa, syntyy meteboliittia, jonka nimi on sukraloosi-6-asetaatti. Kyseessä on genotoksinen eli perimään vaurioita aiheuttava aine.

”Asian ymmärtämistä auttaa se, että Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on määrittänyt genotoksisille aineille raja-arvon, joka on 0,15 mikrogrammaa päivässä”, kertoo Susan Schiffman, biolääketieteen insinööri Pohjois-Carolinan valtionyliopistosta Yhdysvalloista.

”Tutkimuksemme osoittaa, että yhdessä sukraloosilla makeutetussa virvoitusjuomassa on sukraloosi-6-asetaattia määrä, joka ylittää tämän raja-arvon", Schiffman jatkaa.

Aine lisäsi tulehdusta ja oksidatiivista stressiä

Schiffman ja hänen tutkijaryhmänsä tekivät laboratoriossa kokeita ihmisen verisoluilla ja suolen seinämän soluilla selvittääkseen, miten solut reagoivat sukraloosiin ja sukraloosi-6-asetaattiin.

Tutkimuksessa ilmeni, että sukraloosi-6-asetaatti tuhoaa dna-säikeitä.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että sukraloosi-6-asetaatti lisäsi tulehdukseen, oksidatiiviseen stressiin ja syöpään liittyvien geenien toimintaa. Oksidatiivisella stressillä tarkoitetaan sitä, että haitalliset happiyhdisteet (vapaat radikaalit) hyökkäävät terveisiin soluihin ja kudoksiin. Tutkijat havaitsivat lisäksi merkkejä suolen seinämän vaurioitumisesta.

Suoli alkaa tihkua

Tutkijat havaitsivat, että sukraloosi ja sukraloosi-6-asetaatti voivat aiheuttaa tilan, jota kutsutaan englanniksi nimellä leaky gut eli vuotava suoli. Vuotava suolisto tarkoittaa sitä, että osittain sulanutta ravintoa ja myrkkyaineita voi tihkua suolistosta verenkiertoon. Ilmiöllä voi olla vakavia seurauksia.

Kun sukraloosi alun perin hyväksyttiin käyttöön, tutkimukset osoittivat, että aine läpäisee ruoansulatuksen muuttumatta. Viimeaikaiset tutkimukset ovat kuitenkin kumonneet tämän tiedon.

Tutkijat toteavat, että sukraloosilla makeutettuja tuotteita ei pitäisi nauttia.