Shutterstock

Tutkijat varoittavat: Hiivasieni on maailmanlaajuinen terveysuhka

Nykyisiä lääkkeitä sietäviä Candida auris -kantoja esiintyy jo melkein kaikkialla.

Oletko kuullut hiivasienestä, jonka tieteellinen nimi on Candida auris?

Älä ihmettele, ellet ole, sillä C. auris on ollut – vielä – melko vähän esillä.

Hiivasienellä on kuitenkin aina vain enemmän uutisarvoa. Tätä mieltä on joukko Etelä-Tanskan yliopiston tutkijoita, jotka omien sanojensa mukaan taistelevat aikaa vastaan etsiessään keinoja maailmanlaajuisen terveysuhan torjumiseen. He kuvasivat tehtäväänsä artikkelissa, jonka julkaisi biokemian ja -fysiikan alojen tiedelehti Biochimica et Biophysica Acta.

C. auris aiheuttaa vakavia tulehduksia ja usein vaikeasti pysäytettäviä epidemioita, sillä se voi kehittää nopeasti vastustuskyvyn nykylääkkeitä vastaan.

Sairaala- ja laitoshoitopotilaat kuuluvat riskiryhmään

C. auris tunnistettiin vuonna 2009 Japanissa, ja sittemmin hiivasieni tehnyt rynnäkön melkein kaikissa maanosissa. Suomessa C. auris löydettiin ensimmäisen kerran vuonna 2021, mutta se ei ole vielä aiheuttanut epidemioita täällä.

Tartunnan saavat herkimmin ne ihmiset, joilla on jokin vastustuskykyä heikentävä perussairaus. Kun immuunijärjestelmä toimii huonosti, seurauksena voi olla hengenvaarallinen yleistulehdus. Lisäksi hiivasieni lähtee helposti leviämään laitoksissa.

Candida auris -tapausten määrä kasvaa maailmalla yleisesti. Epidemioita esiintyy kuitenkin eniten siellä, missä niin sanottuja sairaalainfektioita on muutenkin paljon ja yleinen hygienitaso on matala.

Etelä-Tanskan yliopistossa laboratoriota johtavan Maria Szomekin mukaan se, että saa hiivasienen iholleen, ei tarkoita automaattisesti, että sairastuu vakavasti. Hän osallistuu tutkimushankkeeseen, jossa selvitetään, millainen taudinaiheuttaja C. auris pohjimmiltaan on.

Tartunnan vakavuus riippuu siitä, pääseekö hiivasieni vereen.

"Tästä hiivasienestä tekee ongelmallisen se, että sitä on hyvin vaikea tuhota. Kun se on vastustuskykyinen lääkkeitä vastaan, se voi aiheuttaa vakavia infektioita, joita ei kyetä hoitamaan." Maria Szomek, laboratorion johtaja, Etelä-Tanskan yliopisto

"Tästä hiivasienestä tekee ongelmallisen se, että sitä on hyvin vaikea tuhota. Kun se on vastustuskykyinen lääkkeitä vastaan, se voi aiheuttaa vakavia infektioita, joita ei kyetä hoitamaan," toteaa Szomek ja jatkaa:

"Tarjolla on monenlaisia sienilääkkeitä, joilla voidaan yrittää hoitaa myös Candida auris -tartuntoja. Lääkkeet menettävät kuitenkin jatkuvasti tehoaan, sillä Candida auris kehittää nopeasti vastustuskyvyn. Siksi pitäisi kehittää uusia lääkkeitä, jotka tepsivät."

Hiivasieni C. neoformans leviää verisuonista

Kuvassa: Hiivasieni C. neoformans alkaa levitä liilan värisistä verisuonista aivokudokseen (tummat kellertävää väriä sisältävät alueet).

© University of Sheffield

Lue myös:

Etelä-Tanskan yliopiston tutkijat etsivät määrätietoisesti keinoja, joilla sitkeähenkinen hiivasieni voidaan nujertaa.