Shutterstock

Tutkijat varoittavat joistakin teollisuusastianpesukoneista: Lika katoaa, mutta...

Vaaralliset aineet voivat sitoutua teollisuusastianpesukoneessa lautasiin, laseihin ja aterimiin.

Ravintolat ja hotellit sekä koulujen, laitosten ja työpaikkojen ruokalat.

Useimpien suurkeittiöiden toiminta tuottaa päivän mittaan kasoittain käytettyjä lautasia ja laseja. Jotta likaantuneet astiavuoret saadaan nopeasti puhtaaksi, käytetään yleensä suuria teollisuustiskikoneita.

Tuoreen tutkimuksen mukaan teollisuusastianpesukoneet eivät kuitenkaan pese laseja, lautasia ja aterimia niin puhtaaksi kuin miltä ne näyttävät.

Pinnalle voi nimittäin jäädä vaarallisia aineita, jotka päätyvät ihmisen mahaan ja suolistoon ja aiheuttavat siellä vahinkoa.

Korjaus

Tämän artikkelin aiemmassa versiossa ei tullut selvästi ilmi, että tutkimus löysi vaarallisia huuhteluaineiden jäämiä ainoastaan suurkeittiöissä käytettyjen teollisuusastianpesukoneiden jäljiltä. Nyt tekstissä kerrotaan selvästi, että tutkimuksessa ei löydetty vaarallisia aineita tavallisessa kotitiskikoneessa tehdyn pesun jälkeen.

Vaaralliset aineet voivat päätyä suoleen

Tutkimuksessa, joka julkaistiin Journal of Allergy and Clinical Immunology -lehdessä, kansainvälinen tutkijaryhmä päätyi siihen tulokseen, että jotkin teollisuusastianpesukoneet jättävät huuhteluainetta puhtaiden lautasten, lasien ja aterimien pinnalle.

Tutkijoiden mukaan nimittäin jotkin teollisuusastianpesukoneet käyttävät huuhteluainetta huuhteluvaiheessa niin, että aine ei huuhtoudu pois, ennen kuin koneessa oleva vesi höyryyntyy kuivausvaiheessa.

Siitä voi aiheutua paljon vahinkoa, tutkijat toteavat, sillä astioiden pintaan kuivunut huuhteluaine voi sisältää myrkyllisiä aineita, jotka saattavat aiheuttaa vaurioita suolistossa.

”On yllättävää, että monissa astianpesukoneissa ei ole erillistä huuhtelua, jolla huuhteluainejäämät saataisiin pois”, toteaa tutkimuksen johtaja, Zürichin yliopiston professori Cezmi Akdis.

”Se tarkoittaa sitä, että astioihin voi jäädä myrkyllisiä aineita, jotka kuivuvat niihin kiinni”, sanoo Akdis.

3D-klimppi suolisoluja

Astianpesukoneen vaaroja käsittelevää tutkimusta varten tutkijat kasvattivat ihmisen suoliston soluja muistuttavia soluja laboratoriossa.

Näin he saivat aikaan suolisolujen muodostamia 3D-klimppejä, jotka muistuttivat ihmisen suoliston sisäpinnalla olevaa epiteelikudoksen muodostamaa estettä.

Epiteelikudoksen muodostama suojaava este kontrolloi suolistossa, mitä aineita elimistöön pääsee.

©

Epiteleelikudoksen muodostama suojaava este

Laboratoriossa tuotetut solut altistettiin laimennetuille pesu- ja huuhteluaineille.

Tavoitteena oli jäljitellä niitä aineita, jotka jäävät kiinni astianpesukoneessa pestyihin astioihin.

Tutkimuksen tulos antoi selvän viitteen siitä, että teollisuusastianpesukoneet aiheuttavat vakavan riskin. Tavallisten kotitiskikoneiden osalta sen sijaan ei ole syytä huoleen.

Tutkijat havaitsivat, että korkeat huuhteluainepitoisuudet tuhosivat suolta suojaavaa epiteelikudosta. Pienemmät pitoisuudet puolestaan aiheuttivat sen, että solut päästivät lävitseen normaalia enemmän aineita.

Kun huuhteluaineille altistettuja soluja verrattiin soluihin, joita ei ollut altistettu, nähtiin selvästi, että altistuneilla soluilla oli suurempi tulehdusriski.

Tulehdus on tila, joka syntyy, kun immuunijärjestelmä reagoi elimistölle vieraisiin aineisiin, kuten bakteereihin ja viruksiin, ja lähettää valkosoluja ja kemiallisia aineita elimistöä suojaamaan.

© Claus Lunau

Lue myös:

Tutkijat ovat sitä mieltä, että tulokset ovat huolestuttavia.

He uskovat, että epiteelikudoksen heikkeneminen voi johtaa monen kroonisen sairauden syntyyn.