Shutterstock
Syöpäsolut kuvassa

Tutkijat: Uusi löytö voi mullistaa syöpähoidot

Läpimurto voi johtaa täysin uudenlaisiin syöpähoitoihin.

Tulevaisuuden syöpähoidot kokonaan mullistava tekijä.

Näin joukko brittiläisiä ja yhdysvaltalaisia tutkijoita kuvailee löytöä, joka esiteltiin hiljattain maailman medioille.

Tutkijat ovat löytäneet tärkeän mekanismin, joka saattaa olla syy siihen, miksi monet vakavat syöpämuodot leviävät aggressiivisesti.

Nyt tutkijat toivovat, että uusi löytö voi tulevaisuudessa johtaa entistä tehokkaampiin syöpähoitoihin.

Kansainvälinen tutkijaryhmä kartoitti, miten tietyt palat ihmisen dna:ssa vaikuttavat vakavien syöpien leviämiseen elimistössä.

Lisäksi tutkijaryhmän tulokset viittaavat siihen, että tietyt dna:n osaset voivat tehdä syöpäkasvaimista resistenttejä useille hoitokeinoille. Tutkimustuloksia ei ole vielä vertaisarvioitu eli ne joutuvat vielä tutkijayhteisön luupin alle ennen kuin löydöksiä voidaan pitää varmoina.

Löydössä on kyse pienen pienistä, ecDNA-lyhenteellä tunnetuista geneettisen materiaalin palasista, jotka voivat selviytyä ihmisen kromosomien ulkopuolella. Kromosomit ovat geneettisen materiaalin tärkein säilytyspaikka, ja ne ohjaavat myös ihmisen kasvua.

ecDNA on tunnettu jo pitkään, mutta vasta nyt tutkijat ovat alkaneet ymmärtää sen merkityksen syövän kehittymiselle.

Selittämättömiä ilmiöitä

Tutkimuksessa mukana olleen Stanfordin yliopiston geneetikon Howard Changin mukaan ecDNA toimii kuin "paraskin Bond-leffojen pahis".

Lopussa kohdataan pahis, joka on vastuussa kaikesta kaaoksesta. Geneetikko Howard Chang, Stanfordin yliopisto, USA.

"Elokuvan alussa nähdään räjähdyksiä, tappamista ja katastrofeja, eikä tiedetä, kuka niiden takana on. Lopussa sitten kohdataan pahis, joka on vastuussa kaikesta tästä kaaoksesta", Chang selittää The Guardian -lehden haastattelussa.

Changin mukaan syöpätutkijoiden työ on muistuttanut Bond-elokuvaa.

Alkuun he havaitsivat lukuisia outoja ja selittämättömiä asioita: syöpäkasvaimia, jotka levisivät odottamattomalla nopeudella ja syöpätyyppejä, jotka muuttuivat äkisti resistenteiksi lääkkeille, jotka olivat aiemmin purreet niihin.

Nyt tutkijat ovat onnistuneet tunnistamaan kaiken tämän takana olevan pahiksen: syypää on ecDNA eli ekstrakromosomaalinen dna.

Läpimurto on tehty osana laajempaa hanketta, joka tunnetaan englanninkielisellä nimellä "Cancer Grand Challenges" eli syöpätutkimuksen suurimmat haasteet. Hanketta tukevat riippumaton brittiläinen tutkimusorganisaatio Cancer Research UK ja yhdysvaltalainen National Cancer Institute, joka on liittovaltiotason syöpätutkimukseen ja koulutukseen keskittynyt laitos.