Tutkijat: Tällainen ruoka voi parantaa kuntoa

Tutkijoiden mukaan terveellinen ravinto vastaa 4 000:ta lisäaskelta päivässä.

Olet, mitä syöt. Ja nyt tutkijat ovat kyenneet yhdistämään henkilön ravinnon ja kunnon.

© Shutterstock

Monet meistä viettävät monta tuntia päivästä istumatyössä.

Arkena ei aina myöskään ole voimia juoksulenkkiin tai kuntosalitreeniin, josta saisi lisää puhtia elämään.

Ilmeisesti kunnon kohottaminen onnistuu kuitenkin muillakin keinoin. Niin ainakin toteaa yhdysvaltalainen tutkijaryhmä.

Tutkijat nimittäin havaitsivat yhteyden ravinnon ja kunnon välillä.

Tulokset on julkaistu European Journal of Preventive Cardiology -lehdessä.

”Tämä tutkimus tuotti tähän asti vahvimpaa dataa siitä, että terveellinen ravinto voi nostaa kuntoa”, toteaa tutkimuksen johtaja Michael Mi Yhdysvalloissa sijaitsevasta Beth Israel Deaconess Medical Center -sairaalasta lehdistötiedotteessa.

”Osanottajat, joilla on terveelliset ravintotottumukset, paransivat kuntoaan niin paljon, että sen vaikutus vastaa 4 000:ta lisäaskelta päivässä.”

Vihannekset ja hedelmät auttavat

Tutkimuksessa oli mukana 2 380 ihmistä, joiden keski-ikä oli 54 vuotta. Koehenkilöistä 54 prosenttia oli naisia.

Kaikki osanottajat suorittivat kuntopyörätestin, jossa mitattiin heidän hapenottokykyynsä liittyvä VO2-arvo. Se ilmaisee elimistön maksimaalisen kyvyn käyttää happea painokiloa kohti.

porkkana ja vilja
© Shutterstock

Tutkijoiden ravintosuositukset

Osanottajat vastasivat ravintotottumuksia koskeviin kysymyksiin, ja tutkijat arvioivat vastauksia. Henkilöt, jotka söivät paljon vihanneksia hedelmiä, täysviljatuotteita, palkokasveja, kalaa ja terveellisiä rasvoja ja välttivät punaista lihaa ja alkoholia, saivat eniten pisteitä.

Tutkijat havaitsivat selvän yhteyden ravinnon ja kunnon välillä sekä miehillä että naisilla. Yhteys oli erityisen selvä alle 54-vuotiailla.

Tulokset viittaavat siihen, että terveellinen ravinto ja tehokas metabolia liittyvät yhteen.

Metabolialla eli aineenvaihdunnalla tarkoitetaan niitä elimistössä tapahtuvia kemiallisia prosesseja, jotka muuttavat veden ja ravinnon elimistön tarvitsemiksi aineiksi. Tehokas aineenvaihdunta voi tutkijoiden mukaan olla selitys siihen, miksi terveellinen ravinto edistää myös kunnon nousemista.

Tutkimus perustui havaintoihin. Siksi tutkijat korostavat, että he eivät voi tehdä varmaa johtopäätöstä siitä, että terveellinen ravinto parantaa kuntoa. Yhteys voi johtua myös siitä, että hyvin treenaavat ihmiset syövät terveellisemmin kuin muut.