Wikimedia Commons
Laboratoriohiiri

Tutkijat pidensivät hiirten elinikää lähes 20 prosenttia

Uudet muuntogeeniset kantasolut voivat ilmeisesti pidentää hiirten elinikää.

Luiden onkalossa on tehdas nimeltä luuydin, joka tuottaa koko elämän ajan uusia verisoluja.

Verisolujen tuotanto tapahtuu veren kantasoluissa. Ne jakautuvat, kypsyvät ja muuttuvat joka minuutti 10 miljoonaksi valkosoluksi, 170 miljoonaksi punasoluksi ja 500 miljoonaksi verihiutaleeksi.

Nyt tutkimusryhmä, jossa oli mukana tutkijoita muun muassa Taiwanissa sijaitsevasta Taipein lääketieteellisestä yliopistosta, on havainnut, että hiiren veren kantasolujen vaihto voi ilmeisesti pidentää jyrsijöiden elinikää 10–20 prosenttia.

Tutkijaryhmän tuloksista kerrotaan New Scientist -julkaisussa.

Tutkijat keskittyivät KLF1-proteiiniin, joka on kuin tiettyjen veri- ja immuunisolujen pääkatkaisin. Se liittyy geenien aktiivisuuden kontrollointiin.

Laboratoriossa tutkijat havaitsivat, että hiiret, joilla oli muunnos KLF1-geenin aktiivisuutta ohjaavassa osassa, olivat aktiivisia muita hiiriä vanhempina. Niiden turkki säilyi myös mustana ja kiiltävänä pitkään.

Kun tutkijat tarkastelivat hiiriä, joilla oli tämä geenimuunnos, he huomasivat, että hiiret elivät 10–20 prosenttia pidempään kuin muut hiiret.

Muuntogeeniset kantasolut näyttivät myös muuten viivästyttävän laboratoriohiirten vanhenemisprosessia.

Tutkijat toteavat, että he kykenivät yhdellä muuntogeenisten kantasolujen siirrolla pidentämään kahden kuukauden ikäisten hiirten elämää viidellä kuukaudella verrattuna hiiriin, joiden elimistöön siirrettiin tavallisia kantasoluja. Hiirten elinikä piteni noin 20 prosenttia.

Menetelmää voidaan käyttää syövän hoidossa

Veren kantasoluja käytetään jo nyt osana joidenkin verisyöpien ja luuydinsyöpien hoitoa, mutta tutkijat toivovat, että muuntogeeniset kantasolut voivat tulevaisuudessa estää syövän uusiutumisen.

Muuntogeeniset kantasolut näyttävät nimittäin pienentävän PD-1-proteiinin määrää. Monet syövät yrittävät tämän proteiinin avulla estää elimistön immuunijärjestelmän hyökkäyksiä.

Tutkijat kuitenkin toteavat, että tässä vaiheessa on vielä liian aikaista alkaa keskustella siitä, voidaanko muuntogeenisiä kantasoluja käyttää myös ihmisten eliniän pidentämiseen.

Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu eikä julkaistu tiedelehdessä, mutta se on jo luettavissa ennakkojulkaisuna bioRxiv-arkistopalvelussa.