Kun asiaa tutkittiin Australiassa News.com-uutissivuston pyynnöstä, EarthEcco-yrityksen laboratorioteknikot analysoivat juomatölkkien pintaa.
Kävi ilmi, että osa juomatölkeistä oli niin likaisia, että ne ylittivät moninkertaisesti terveysviranomaisten raja-arvot.
Yksi tutkituista tölkeistä oli jopa likaisempi kuin wc-istuin.
Bakteerien, muiden mikrobien ja homeiden esiintymistä tutkitaan luminometri-nimisellä mittarilla, joka saa mikrobi-, kasvi- ja eläinsoluista peräisin olevan adenosiinitrifosfaatin loistamaan. Käytetyn yksikön nimi on suhteellinen valoyksikkö (relative light unit, RLU).
Adenosiinitrifosfaatin (ATP) avulla saadaan siis selville, paljonko mikroskooppista elämää jollakin pinnalla esiintyy.
Yhdysvaltalaistutkimuksessa WC-istuimen RLU-arvoksi saatiin 984. Australialaistutkimuksen mukaan juomatölkin pinnan RLU oli peräti 1 146.
Uusia mikrobeja
Eri tutkimusten tekijät ovat yhtä mieltä siitä, että bakteerit ja muut epäpuhtaudet ilmestyvät pinnoille siinä vaiheessa, kun tölkkejä pakataan, kuljetetetaan kauppoihin ja asetaan kaupassa hyllylle, josta asiakkaat ottavat ne.
Aina, kun ihminen koskettaa juomatölkkiä, sen pintaan voi tarttua pieneliöitä.
Kolibakteereja on juomatölkin pinnalla ilmeisesti yleensä siksi, että tölkistä on pitänyt kiinni joku, joka ei ole pessyt käsiään huolellisesti käytyään vessassa.
Lähes kaikissa tölkeissä esiintyy myös hometta, todettiin yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa.
Käytä pilliä tai kaada juoma lasiin
Juomatölkin pinnalta löytyi tutkimuksessa jopa 600 homekasvustoa.
Tutkimuksen suorittaneen mikrobiologin Helene Ver Eecken mukaan asiaan voi suhtautua rauhallisesti. Hän selitti yhdysvaltalaiselle WFTS Tampa Bay -medialle, että likaisista juomatölkeistä on vaaraa lähinnä niille, joiden immuunijärjestelmä toimii normaalia huonommin.
Tölkin pinnan voi puhdistaa ennen juomista, juoman voi kaataa lasiin tai sen voi nauttia pillillä.