Shutterstock
Supermarketti

Tutkijat: Näihin ruoka-aineisiin tarvittaisiin varoitusteksti

Tietynlaisten ruoka-aineiden kulutus näyttää olevan yhteydessä suurempaan syöpäriskiin.

”Tupakka tappaa.” Olet varmasti nähnyt tupakka-askien kyljessä olevat varoitustekstit, joiden tarkoituksena on saada ihmiset vähentämään tai lopettamaan tupakointi.

Imperial College Londonin kansanterveystiedekunnan tutkijaryhmä on vastikään valmistuneen tutkimuksensa perusteella sitä mieltä, että samantyyppisiä varoituksia pitäisi laittaa tietyntyyppisiin elintarvikkeisiin, jotka saattavat kasvattaa lukuisten syöpien ja jopa ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Ryhmän kanta perustuu tutkimukseen, jossa tutkijat perehtyivät 200 000 britin terveystietoihin kymmenen vuoden ajalta.

Tutkijat seurasivat tutkimusjakson ajan osallistujien terveydentilaa ja heidän riskiään sairastua 34 erityyppiseen syöpään. Jokaisen osallistujan ruokavaliota valvottiin vuorokauden ajan useita kertoja tutkimusjakson aikana.

Syöpäriski kasvoi

Yksi suuresta tietomäärästä tehty havainto oli, että niin kutsuttujen ultraprosessoitujen ruokien ja kohonneen syöpäriskin välillä näytti olevan yhteys – ja tämä koski erityisesti munasarja- ja aivosyöpää.

Ultraprosessoidut ruoat ovat pitkälle jalostettuja elintarvikkeita, jotka sisältävät runsaasti suolaa, sokeria ja rasvaa sekä lisä- ja väriaineita. Esimerkkejä tällaisista elintarvikkeista ovat limsat, valmisruoat, lisäaineita sisältävä kestoleipä, sipsit ja leivonnaiset. Pitkälle jalostettuihin tuotteisiin kuuluu kuitenkin myös esimerkiksi makkaroita ja aamiaismuroja.

Mitä on ultraprosessoitu ruoka?

Tutkijat havaitsivat, että kun osallistujan ultraprosessoitujen ruokien kulutus kasvoi 10 prosenttia, hänen syöpäriskinsä kasvoi samalla kaksi prosenttia ja munasarjasyövän kohdalla jopa 19 prosenttia.

Syöpään liittyvän kuoleman todennäköisyys kasvoi kuusi prosenttia aina, kun ultraprosessoitujen ruokien kulutus kasvoi 10 prosenttia. Yhteys säilyi, vaikka tuloksissa otettiin huomioon myös muut tekijät, kuten tupakointi, painoindeksi ja fyysinen aktiivisuus.

Kulutus erityisen suurta Britanniassa

Tutkijat korostavat, ettei heidän tutkimuksensa todista suoraa syy-seuraussuhdetta, mutta tulokset ovat kuitenkin linjassa lukuisten viime vuosina tehtyjen tutkimusten tulosten kanssa.

"Elimistömme ei ilmeisesti reagoi samoin prosessoituihin ruoka-aineisiin ja lisäaineisiin kuin prosessoimattomaan ruokaan. Silti ultraprosessoitua ruokaa on kaikkialla ja sitä markkinoidaan edullisilla hinnoilla ja houkuttelevilla pakkauksilla", tutkimusartikkelin kirjoitustyötä johtanut Kiara Chang toteaa lehdistötiedotteessa.

Hän selittää, että pitkälle jalostetun ruoan kulutus on erityisen suurta Britanniassa, jossa keskivertobritti saa yli puolet päivittäisestä energiastaan prosessoidusta ruoasta. Tämän vuoksi hän peräänkuuluttaa toimia asiassa.

"Ultraprosessoituihin ruoka-aineisiin tarvitaan varoitustekstit, jotta kuluttajan on helpompi tehdä valintansa", hän selittää.

Osa tutkijoista on kuitenkin sillä kannalla, että tarvitaan vielä lisää tutkimustietoa, ennen kuin tietyt tuotteet leimataan syöpää aiheuttaviksi. Eräs heistä on Astonin yliopistossa työskentelevä ravitsemusterapeutti Duane Mellor, jonka mielestä tutkimustulokset voivat johtua siitäkin, että osallistujat söivät vähemmän terveellisiä ruoka-aineita. Silloin ei voi sanoa, että nimenomaan ultraprosessoitu ruoka on suoraan syypää syöpään.

"Ne, jotka söivät eniten ultraprosessoitua ruokaa, söivät samalla myös vähiten vihanneksia ja muita terveellisiä ruoka-aineita", hän toteaa esimerkiksi New Atlas -median haastattelussa.