Shutterstock

Tutkijat löysivät yhteyden virvoitusjuomien ja miesten kaljuuntumisen välillä

Lääketiede on pitkään epäillyt sokerin suurkulutuksella olevan yhteys hiustenlähtöön. Nyt kiinalainen tutkimus on osoittanut, että kaljuuntuminen voi olla seurausta kohonneesta verensokerista.

Kaljuuntuvia miehiä (ja naisiakin) on aina ollut olemassa, mutta kaljuuntuminen on lisääntynyt voimakkaasti nykyaikana, ja samoin on sokeripitoisten virvoitusjuomien kulutus. Kysymys kuuluukin, onko niiden välillä yhteys.

Lääketiede on vuosien ajan epäillyt, että suuri sokerinkulutus voi olla syypää hiustenlähtöön, ja nyt uusi, Nutrients-aikakauslehdessä ilmestynyt kiinalainen tutkimus osoittaa, että makeista juomista voi suurella todennäköisyydellä piirtää melko suoran nuolen harventuneeseen hiuspehkoon.

Anonyymit kyselylomakkeet

Tutkijat Tsinghuan yliopistosta Pekingistä ottivat 18–45-vuotiaiden miesten makeiden virvoitusjuomien kulutuksen suurennuslasin alle.

Osallistujien anonyymisti täyttämän kyselylomakkeen avulla he kartoittivat miesten virvoitusjuomien käyttöä, mahdollisia terveysongelmia, tupakanpolttoa ja alkoholinkäyttöä sekä ongelmia hiustenlähdön kanssa. Näiden lisäksi kysely sisälsi joukon psykologisia kysymyksiä.

Neljä litraa sokerijuomia viikossa

Tutkijaryhmän tulokset hämmästyttivät.

Tutkimuksessa osoittautui esimerkiksi, että kaljuuntuneet osallistujat joivat lähes neljä ja puoli litraa sokeripitoisia virvoitusjuomia joka viikko, mikä oli kaksin verroin niin paljon kuin ne osallistujat, jotka eivät kärsineet hiustenlähdöstä.

Kiinalaistutkijat painottavat, että tarvitaan useita tutkimuksia lisää, ennen kuin voidaan vetää lopullinen johtopäätös virvoitusjuomien yhteydestä kaljuuntumiseen, mutta tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun tiede on havainnut sokerin liittyvän hiustenlähtöön.

Uusi tutkimus antaa toivoa kaljuuntuneille.

© Shutterstock

Lue myös:

Insuliiniresistenssi ja tulehdus

Jo vuonna 2000 suomalaistutkijat havaitsivat, että ihmisillä, joilla on kohonnut verenpaine, insuliiniresistenssiä ja lihavuutta, on myös suurempi todennäköisyys kaljuuntua. Tähän arvellaan liittyvän useita eri mekanismeja, kuten se, että suuri sokerin saanti voi lisätä tulehdusta ja johtaa siihen, että elimistö ei pysty tuottamaan riittävästi normaaliin hiustenkasvuun välttämättömiä hormoneja.

Liika sokeri vahingoittaa terveyttä

Hiuskuontalosta huolehtiminen ei ole suinkaan ainut motiivi rajoittaa sokerin kulutusta.

Suuri valkoisen sokerin ja nopeasti imeytyvien hiilihydraattien päivittäinen saanti on nimittäin vahingollista monin tavoin. Se voi esimerkiksi saada elimistön reagoimaan yhä heikommin haiman tuottamaan insuliiniin, minkä seurauksena voi olla insuliiniresistenssi ja pahimmassa tapauksessa tyypin 2 diabetes. Siksi tutkijat yhdistävät suuren päivittäisen sokerin saannin lihavuuteen ja kohonneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin.