Uusi tieto, että luontoon päätyessään pahvimukit voivat olla yhtä myrkyllisiä kuin perinteiset muovimukit, on herättänyt tyrmistystä.
"Näistä materiaaleista irtoaa kemikaaleja", toteaa Göteborgin yliopiston ympäristötieteiden apulaisprofessori Bethanie Almroth.
Ohut biomuovikerros
Pahvimukit on päällystetty ohuella muovipinnoitteella, joka estää esimerkiksi kahvia tihkumasta.
Ilmeisesti juuri tästä pinnoitusmateriaalista saattaa vapautua myrkyllisiä aineita.
Pinnoitekalvoja valmistetaan usein PLA:sta eli polylaktidi- eli -maitohappo-nimisestä biomuovista. Se perustuu maissiin tai sokeriruokoon tavallisten muovien valmistukseen käytettävän öljyn sijaan.
PLA hajoaa – sopivissa olosuhteissa – nopeammin kuin tavallinen muovi, mutta tutkimus osoittaa, että biomuovi voi silti olla haitallista ympäristölle.
"Biomuovit sisältävät vähintään yhtä paljon kemikaaleja kuin perinteiset muovit. Koska biomuovit eivät hajoa kovin helposti luonnossa, voi olla olemassa riski, että niitä jää sinne ja että ne päätyvät mikromuovina eläimiin ja ihmisiin aivan niin kuin tavallinenkin muovi", selittää Almroth.
Mahdollisia haittoja
PLA-muoveissa esiintyviä kemikaaleja ovat muun muassa UV-stabilisaattorit ja nonyylifenolit, joita Euroopan kemikaalivirasto (ECHA) pitää haitallisina.
Kun tutkijat testasivat biomuovin kemikaaleja hyönteisillä, he totesivat, että aineilla oli haitallisia vaikutuksia kasvuun ja lisääntymiseen. Tutkijoiden mukaan tulos vihjaa, että kemikaaleista voi olla haittaa muillekin eläimille ja myös ihmisille.
Tieteen Kuvalehti on aiemmin kertonut belgialaisesta tutkimuksesta, jossa todettiin, että paperipillit sisältävät paljon myrkyllisiä kestäviä yhdisteitä, joita kutsutaan ikuisiksi kemikaaleiksi.
Huolestuttavien tulosten takia tutkijat kehottavat tekemään valintoja.
"Kertakäyttöastioita tulisi käyttää nykyistä vähemmän. On parempi ottaa oma kuppi mukaan, kun käy ostamassa noutokahvia", vinkkaa myös Almroth.