Shutterstock
tupakointi, tupakkalakko, käteinen

Tupakoija tumppaa rahasta

Vuosittain noin 7,7 miljoonaa ihmistä kuolee tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin. Uusi tutkimus osoittaa, että rahapalkkio tepsii useampaan kuin tupakoinnin lopettamiskampanjat.

Tupakointi kasvattaa useiden vakavien sairauksien, kuten keuhkosyövän, keuhkoahtaumataudin ja sydän-ja verisuonitautien, riskiä. Silti maailmassa on yli miljardi tupakoijaa.

Tupakoinnin seurannaistautien hoitaminen on kallista, ja tupakointi aiheuttaa vuosittain suoraan noin 7,7 miljoonaa kuolemaa.

Nyt uusi tutkimus osoittaa, että yhteiskunnalle voisi olla kannattavaa maksaa tupakoinnin lopettamisesta, koska rahallinen palkkio on tehokkaampi tapa saada tupakointi loppumaan kuin lopettamiskampanjat.

Lakosta on maksettu 170 euroa

Tutkimuksen tekivät tanskalaisten Bispebjergin ja Frederiksbergin sairaaloiden tutkijat, jotka jakoivat kuudelle kunnalle 100 000 kruunua (reilut 14 000 euroa).

Puolet kunnista ohjeistettiin käyttämään rahat julkisiin kampanjoihin, joilla houkuteltiin ihmisiä tupakastavieroituskursseille. Toinen puoli sai maksaa tupakoijille noin 1 200 kruunua (hieman alle 170 euroa), jos nämä ilmoittautuivat tupakastavieroituskurssille ja olivat polttamatta kuusi viikkoa.

Tulos oli, että 32 prosenttia tupakoijista, joille oli maksettu lakosta, olivat savuttomia vielä kuuden kuukauden päästä ja 29 prosenttia ei polttanut vuodenkaan päästä.

Niissä kunnissa, joissa rahat oli käytetty kampanjointiin, 22 prosenttia jatkoi lakkoa kuusi kuukautta ja vain 18 prosenttia oli polttamatta vuoden.

Vastaava tutkimus tukee tulosta

Osallistujat testattiin säännöllisesti häkätestillä, joka paljasti, olivatko he tupakoineet, ja tutkimus on synnyttänyt Tanskassa keskustelua siitä, olisiko taloudellinen kannustin hyvä tapa vähentää tupakointia.

Vastaavia tutkimuksia on tehty muuallakin maailmassa. Ranskassa tehdyssä kokeessa, johon osallistui 460 henkeä, selvisi esimerkiksi, että rahapalkinto on tehokas tapa saada raskaana olevat lopettamaan tupakointi.

Tanskalainen etujärjestö Kræftens Bekæmpelse on innostunut tutkimuksen tuloksista ja toivoo, että rahapalkinnosta tulisi tulevaisuudessa yksi keino ehkäistä tupakan aiheuttamia kuolemia.