Shutterstock

Tuhat tutkijaa puolustaa lihaa: Liha on tärkeää terveydelle

Lihasta luopuminen kokonaan voi olla tuhoisaa terveydelle ja yhteiskunnan viihtyisyydelle, kirjoittaa joukko kansainvälisiä tutkijoita.

Ihminen on yli kolme miljoonaa vuotta syönyt lihaa, mutta viime vuosina on yhä enemmän alettu suositella lihasta luopumista, kasvispainotteista ruokavaliota ja kokonaan vegaaniseen ruokavalioon siirtymistä. Perusteluina on ollut muun muassa se, että tutkimuksissa lihansyönti on yhdistetty terveysongelmiin.

Joukko tutkijoita on nyt kyseenalaistanut tämän käsityksen ja toteaa, että lihan haitallisista vaikutuksista terveydelle ei ole olemassa tieteellisiä todisteita. He päinvastoin sanovat, että liha on tärkeä ja korkealaatuinen proteiinin lähde, joka sisältää tärkeitä ravintoaineita, kuten B12-vitamiinia, rautaa ja sinkkiä. Aineita, joiden riittävä saanti voi olla vaikeaa, jos liha suljetaan ruokavaliosta kokonaan pois.

Tutkimus saa peukun alas

Lihan on sanottu muun muassa lisäävän virtsatietulehduksia, sydän- ja verisuonisairauksia ja syöpää. Vuonna 2019 julkaistussa tutkimuksessa (Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factor Study) todettiin, että paljon lihaa sisältävä ruokavalio on syynä lähes 900 000 vuosittaiseen kuolemaan maailmassa.

Tämä tutkimus on nyt saanut lähes tuhat tutkijaa eri puolilta maailmaa kääntämään peukun alas ja allekirjoittamaan The Dublin Declaration of Scientists -julistuksen, jossa yhdeksän tutkimuksen voimalla todetaan, että liha on tärkeää sekä ihmisen terveydelle että viihtyvyydelle.

Kriittinen arvio tutkimuksista

Julistuksen allekirjoittaneet tutkijat arvostelevat lihaan kriittisesti suhtautuvien tieteellisiä argumentteja ja sanovat, että tutkimuksessa on virheitä. He toteavat myös, että pyrkimys lihattomaan ja vegaaniseen ruokavalioon voi olla tuhoisaa ihmisten terveydelle.

Dublinin julistuksen laatineet tutkijat ovat tehneet kriittisen katsauksen tutkimuksiin, joita käytetään perusteluina sille, että punainen liha olisi viidennellä sijalla terveydelle vaarallisten ruoka-aineiden joukossa.

Monipuolinen ruokavalio on tärkeä

Tutkimusanalyysin jälkeen Dublinin julistuksen laatineet tutkijat totesivat, että yhteys lihansyönnin ja sairauksien välillä on lähes olematon silloin, kun liha on osa terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Terveysongelmia ei aiheuta liha sinänsä, vaan ruokavalion koostumus.

Tässä yhteydessä tutkijat korostavat, että kun päivittäin syödään alle 75 grammaa lihaa, ei ole olemassa merkkejä siitä, että se olisi epäterveellistä.

Intressit ja ideologiat ohjaavat keskustelua

”Vallitettavasti tieteellinen keskustelu lihansyönnin ja sairauksien mahdollisesta yhteydestä ei enää ole läpinäkyvää tieteellisten todisteiden arviointia, vaan siihen vaikuttavat erityiset intressit ja ideologiat”, tutkijat kirjoittavat Dublinin julistuksessa.

Tutkijat toteavat, että tieteellisesti on todistettu, että säännöllinen lihan, maitotuotteiden ja kananmunien syönti osana terveellistä ruokavaliota on hyväksi ihmiselle. Samalla julistuksessa todetaan, että karja- ja siipikarjataloudella on suuri merkitys yhteiskunnan viihtyisyydelle eikä niitä pitäisi pakottaa polvilleen jonkin tietyn ideologian vuoksi.