Shutterstock
T-solu hyökkää syöpäsolun peptidin kimppuun.

Tietyt vitamiinilisät voivat olla riski syöpäpotilaille

Ruotsissa tehdyn tutkimuksen yllättävät tulokset viittaavat siihen, että yksi ruokavalion suurista terveyssankareista voikin auttaa syöpää leviämään.

Aivan kuten elimistön elimet myös syöpäkasvaimet tarvitsevat happea ja ravinteita.

Siksi kasvaimet muodostavat ympärilleen pienten verisuonten verkoston, joka lähettää jatkuvasti ravintoa yliaktiivisille syöpäsoluille.

Nyt ruotsalaisen Karoliinisen instituutin tutkijat ovat tehneet yllättävän löydön, joka osoittaa, että tietyt ravintolisät voivat joissakin tapauksissa luoda lisää verisuonia ja siten auttaa syöpää kasvamaan.

Tutkimusryhmä on aiemmin tehnyt tutkimuksia, joiden mukaan antioksidantit, kuten C- ja E-vitamiinit, voivat lisätä keuhkosyöpäkasvaimen kasvua ja leviämistä stabiloimalla BACH1-nimistä proteiinia.

Proteiini aktivoituu, kun happiyhdisteiden, niin sanottujen vapaiden radikaalien, määrä vähenee. Tutkijat uskovat, että näin tapahtuu, kun antioksidantit sitoutuvat vapaisiin radikaaleihin ja neutralisoivat ne.

Nyt tutkijat ovat havainneet, että BACH1:n aktivoituminen näyttää myös lisäävän uusien verisuonten muodostumista syöpäkasvainten ympärillä.

”Uudet verisuonet voivat ravita kasvaimia ja auttaa niitä kasvamaan ja leviämään”, sanoo Martin Bergö, Biotieteiden ja ravitsemustieteen laitoksen professori ja Karoliinisen instituutin varajohtaja lehdistötiedotteessa.

Antioksidantit torjuvat haitallisia yhdisteitä

Antioksidantteja on jo vuosia pidetty ruokavalion suurina terveyssankareina. Ja siihen on ollut hyvä syy.

Tutkijat ovat lähteneet siitä ajatuksesta, että sitoutumalla elimistön aineenvaihduntaprosesseissa muodostuviin vapaisiin radikaaleihin antioksidantit neutralisoivat happiyhdisteet ennen kuin ne vaurioittavat perintöainesta ja lisäävät esimerkiksi syöpäriskiä.

Siksi antioksidantteja on myös monissa markkinoilla olevissa ravintolisissä. Eikä niitäkään pitäisi ruotsalaistutkijoiden mukaan välttää.

”Ei ole mitään syytä pelätä antioksidantteja tavallisessa ravinnossa, mutta useimmat ihmiset eivät tarvitse niitä ylenpalttisesti”, Bergö sanoo.

”Liiallisesta määrästä voi itse asiassa olla haittaa syöpäpotilaille ja ihmisille, joilla on kohonnut syöpäriski”, professori sanoo.

Tutkimus on julkaistu The Journal of Clinical Investigation -tiedelehdessä.