Tietty hiilihydraatti voi vaikuttaa Alzheimerin taudin kehittymiseen

Aiemmin tämä hiilihydraatti piti ihmisen hengissä, mutta uusi tutkimus osoittaa, että pelastajasta on tullut vihollinen.

Dementoituminen on yleisimpiä kuolemansyitä ikääntyneillä
© Shutterstock

Henkiset kyvyt heikkenevät vähitellen, muisti pätkii ja persoonakin voi muuttua.

Alzheimerin tauti on yleinen aivoja rappeuttava muistisairaus, johon ei ole vielä löydetty parannuskeinoa.

Nyt tutkijat ovat esitelleet hypoteesin siitä, mikä mahdollisesti aiheuttaa Alzheimerin tautia.

Yhdysvaltalaistutkijoiden ryhmä on esittänyt, että fruktoosi-niminen hiilihydraatti saattaa vaikuttaa Alzheimerin taudin kehittymiseen.

Tämä käy ilmi The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Tutkimus perustuu aiemmille tutkimuksille, joiden mukaan fruktoosi auttoi esivanhempiamme löytämään ravintoa.

© Shutterstock

Mitä fruktoosi on?

Fruktoosi vaikuttaa nimittäin aivoihin heikentämällä tiettyjä aivotoimintoja, kuten muistia ja oppimista.

Vaikutus ei kuulosta kovin myönteiseltä, mutta esivanhemmillemme fruktoosin vaikutus oli elintärkeä, koska sen avulla he pystyivät keskittymään ravinnon löytämiseen ja selviytymään.

Nykyihmiselle fruktoosin vaikutus on kuitenkin tuhoisa.

Tuloksena tulehdustila

Nykyään samanlaista selviytymismekanismia ei enää tarvita, ja fruktoosin saanti johtaa siihen, että kulutamme tarpeeseen nähden liikaa rasvaisia, makeita ja suolaisia elintarvikkeita.

Tutkijoiden mukaan pahimmassa tapauksessa tuloksena on aivojen tulehdustila, joka voi johtaa Alzheimerin taudin kehittymiseen.

Tutkijaryhmä epäilee, että fruktoosi ja sen hajoamistuote virtsahappo voivat olla syynä Alzheimeria aiheuttavien proteiinien kertymiseen elimistöön. Virtsahappoa erittyy normaalisti elimistön solujen hajotessa, mutta hapon määrä lisääntyy fruktoosin saannin kasvaessa.

Tutkijaryhmän tulokset eivät perustu uusiin laboratoriotutkimuksiin vaan ryhmän läpikäymiin aiempiin tutkimuksiin aiheesta.