Shutterstock

Tärkeä ravintoaine on jäänyt unohduksiin

Harva tuntee tämän aineen, mutta jos elimistössä on sitä liian vähän, seurauksena voi olla rasvamaksa, sydänsairaus tai Alzheimerin tauti.

Sanooko koliini sinulle jotain? Tervetuloa kerhoon. Vain harva tietää, mitä koliini on, ja jopa asiantuntijoiden joukossa tämä terveydelle tärkeä aine tunnetaan yllättävän huonosti.

Koliinin puute voi aiheuttaa vakavia seurauksia, sillä koliini on mukana niin solukalvon rakenteessa ja aineenvaihdunnassa kuin hermosolujen välisessä viestinnässäkin. Se myös liittyy rasvan poistumiseen maksasta.

Vaarana rasvamaksa

Koliinin puute voi siksi johtaa siihen, että maksaan kertyy rasvaa, jolloin kehittyy rasvamaksa. Monissa tutkimuksissa koliinin puute on liitetty myös kohonneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja Alzheimerin tautiin.

Esimerkiksi äskettäin Aging Cel -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että koliinin puute johti elinvaurioihin ja vauhditti Alzheimerin taudin kehittymistä. Tutkimus tosin tehtiin hiirillä, mutta samat mekanismit pätevät myös ihmisillä.

Koliinia ei saada riittävästi

Ihmisen elimistö tuottaa itse pienen määrän koliinia, mutta oma tuotanto ei riitä kattamaan sen tarvetta. Koliinia on muun muassa naudan maksassa, naudan lihassa, munan keltuaisessa ja lohessa. Koliinia saadaan myös soijapavuista, palkokasveista, perunoista ja parsakaalista.

Tutkimuksessa todetaan, että jopa 90 prosenttia yhdysvaltalaisista ei saa suositeltua määrää koliinia (miehillä suositus on 550 milligrammaa ja naisilla 425 milligrammaa vuorokaudessa). Edellä mainittuun hiirikokeeseen viitaten voidaan sanoa, että entistä suurempi koliinin saanti voi jarruttaa esimerkiksi Alzheimerin taudin kehittymistä.

Liikaakaan ei saa nauttia

Kuten monessa muussakin asiassa liika koliinikaan ei ole hyväksi. On olemassa joitakin tutkimuksia, joissa liiallinen koliinin saanti on voitu yhdistää kohonneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin.

Koliini voi nimittäin muuttua yhdisteeksi, jonka nimi on trimetyyliamiini (TMAO). Suolistobakteerit muodostavat sitä karnitiinista ja koliinista, ja joidenkin tutkimusten mukaan trimetyyliamiini voi aiheuttaa verisuonten kalkkeutumista.

Koliinista tarvitaan lisätutkimuksia

Tutkimuksen viesti on siis se, että koliinia ja koliininin vaikutusta sydänsairauksiin, maksasairauksiin ja neurologisiin sairauksiin, kuten Alzheimerin tautiin, pitää tutkia lisää, ennen kuin voidaan antaa tarkempia suosituksia koliinin saannista.

Tässä vaiheessa vaikuttaa kuiteinkin siltä, että kahdesta seikasta ollaan yhtä mieltä: liian harva ihminen tietää, mitä koliini on, ja nykysuositukset eivät takaa riittävää koliinin saantia.