Korkeat lämpötilat lisäävät siitepölyn määrää
Kysessä on eräänlainen ”siitepölymyrsky”, joka on epäsuorasti yhteydessä meneillään olevaan ilmastonmuutokseen. Kun hiilidioksidin määrä ilmakehässä nousee, puut ja kasvit tuottavat enemmän siitepölyä.
Kyseessä on paha kierre, sillä ilmastonmuutos on syynä siihen, että siitepölykausi jatkuu aiempaa pidempään ja siitepölyä on ilmassa enemmän. Siitepölyhiukkaset taas kiihdyttävät ilmastonmuutosta, sillä ne lisäävät pilvien muodostumista ilmakehässä.
Hiukkaset käynnistävät pilvenmuodostuksen
Kun siitepölyhiukkanen altistuu kosteudelle, siitä tulee pienen pieniä hiukkasia (Subpollen Particles, SPP), jotka ovat pienempiä kuin millimetrin tuhannesosa.
Nämä mikroskooppiset siitepölyhiukkaset pääsevät nopeasti ihmisen hengitysteihin, missä ne voivat aiheuttaa ärsytystä ja allergisia reaktioita.
Sekä siitepölyhiukkaset että niitä pienemmät SPP-hiukkaset käynnistävät ilmakehässä pilvien muodostuksen, kun vesihöyry voi tiivistyä niiden ympärille. Kun tiivistymistä on tapahtunut riittävästi, syntyy pilviä, jotka puolestaan nostavat lämpötilaa edelleen.
Siitepölyt tutkimuskohteena
Brianna Matthews, Alyssa Alsante ja Sarah Brooks, jotka jo aiemmin ovat tutkineet, miten kosteus vaikuttaa tammen SPP-hiukkasiin, ovat julkaisseet uuden tutkimuksen. Siinä perehdyttiin raiheinien ja marunoiden siitepölyyn, josta monet ihmiset saavat allergiaoireita.
Tutkijat laittoivat näitä kahta siitepölytyyppiä kammioon ja altistivat ne eri kosteustasoille ja tuuliolosuhteille useiden tuntien ajan. Sitten he mittasivat, miten paljon SPP-hiukkasia siitepölyhiukkasen ydin tuotti.
Siitepölyennustukset tarkentuvat
Mittauksista selvisi muun muassa, että pienet SPP-hiukkaset eivät muodostaneet pilviä yhtä tehokkaasti kuin kokonaiset ytimet.
Kun nyt tiedetään, miten paljon siitepölyhiukkaset ja SPP-hiukkaset muodostavat pilviä, tutkijat voivat tehdä aiempaa tarkempia ilmastomalleja ja siten helpommin ennustaa, milloin allergikot saavat oireita.