Shutterstock
Rintasyöpä rinta

Tämän vuoksi rintojen syöpäriskeissä on eroa

Onko riski suurempi isorintaisilla naisilla? Vaikuttavatko geenit asiaan? Entä onko sillä merkitystä, onko synnyttänyt lapsia? Ylilääkäri Henrik Flyger tanskalaisen Gentoften sairaalan rintakirurgian yksiköstä selittää, mitkä tekijät vaikuttavat tähän syöpämuotoon.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä.

Viimeksi kuluneiden 50 vuoden aikana rintasyöpätapausten määrä on kasvanut 1–2 prosenttia vuosittain, mikä saa monet luonnollisesti miettimään, kuuluuko riskiryhmään. Rintasyöpäriskiin voivat vaikuttaa useat tekijät. Asiantuntijat kuitenkin osaavat nykyään selittää asiaa aiempaa paremmin.

Vaikuttaako rintojen koko tai maitorauhaskudoksen määrä riskiin saada rintasyöpä?

”Kyllä, mitä enemmän rinnoissa on maitorauhaskudosta, sitä suurempi on riski rintasyövän kehitykselle. Ei silti ole niinkään, että naisten, joilla on suuret rinnat tai hyvin tiheää maitorauhaskudosta, pitäisi saada erilaista hoitoa kuin muiden, mutta maitorauhaskudoksen tiheyden olisi hyvä olla yksi huomioonotettavista seikoista, kun mietitään, kuinka usein rintasyövän seulonnat tehdään. Tiheän maitorauhaskudoksen omaavia voisi siis seuloa useammin kuin niitä, joilla rauhaskudos ei ole yhtä tiheää”, selittää ylilääkäri Henrik Flyger.

Miten geenit vaikuttavat asiaan?

”Perintötekijöillä on suuri merkitys, sillä jotkin erittäin harvinaiset alttiusgeenit kohottavat riskiä huomattavasti. Tämä koskee erityisesti BRCA-mutaatioita. On myös muita, hieman yleisempiä geenejä, jotka pienentävät riskiä hieman, ja useita yleisten pienten mutaatioiden yhdistelmiä, jotka suurentavat riskiä. On vaikeaa sanoa tarkalleen, paljonko geenit vaikuttavat asiaan, mutta ei mennä aivan metsään, jos sanotaan, että noin 25 prosentilla rintasyöpätapauksista on jotain tekemistä perintötekijöiden kanssa.”

Onko synnytyksillä merkitystä asiaan?

”Kyllä, synnytykset vaikuttavat riskiin. Mitä useampia raskauksia ja synnytyksiä, sitä pienempi riski on, ja silläkin on väliä, kuinka varhain elämässä tulee raskaaksi. Arvellaan, että jokainen kuukautiskierto vaikuttaa maitorauhaskudoksessa oleviin kantasoluihin, jotka voivat mahdollisesti kehittyä syöpäsoluiksi toistuvan hormonistimulaation vuoksi. Raskauden ja imetyksen aikana kantasoluja kypsyy maitorauhaskudokseksi, minkä myötä riski kantasolujen kehittymisestä syöpäsoluiksi pienenee.”

Ovatko hoitokeinot kehittyneet paremmiksi?

”Huomattavasti paremmiksi. Ensinnäkin operaatiot ovat huomattavasti tehokkaampia. Nykyisin selvitetään aina, onko syöpä levinnyt kainaloiden imusolmukkeisiin. Jos on, ne operoidaan. Myös kemoterapian, antihormonihoidon ja biologisen hoidon eli niin kutsuttujen täsmälääkkeiden kehityksessä on otettu isoja harppauksia. On myös löydetty uusia tapoja hyökätä syöpäsoluja vastaan ja kohdistaa hoito tiettyihin soluihin, joten kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että kaikki hoitomuodot ovat kehittyneet.”