Shutterstock
Koiranomistaja

Tämän vuoksi koirankakat pitää korjata pois

Tutkijoiden mukaan syitä kakkojen korjaamiseen on enemmän kuin se yksi päivänselvä.

Useimmat meistä ovat joskus yrittäneet poistaa haisevaa koiran kakkaa kengänpohjasta.

Useimmat tietävät myös, että samasta syystä kannattaa katsoa, mihin astuu jalkakäytävillä, nurmikoilla ja kävelyteillä.

Tutkijoiden mukaan näiden ilmeisten syiden lisäksi koiran kakkojen keräämiseen on kuitenkin useita muita tärkeitä syitä, joita monet eivät tule ajatelleeksi. Asiasta kirjoitti The Conversation.

Koiran ulosteet kaduilla, puistoissa ja kaupunkiympäristöissä voivat aiheuttaa mahdollisen terveysriskin sekä ihmisille että muille lemmikkieläimille. Koiran kakka voi nimittäin sisältää epäilyttävän sekoituksen tauteja aiheuttavia mikro-organismeja, kuten salmonella- ja kampylobakteereja sekä E. coli -bakteereja.

Ulosteissa voi myös olla erilaisia loisia, jotka voivat mahdollisesti tarttua ihmisiin.

Yksi niistä on yksisoluinen ja erittäin helposti tarttuva giardia-loinen. Giardia-tartunta on feko-oraalinen eli ulosteen mukana levinneet kystamuodot tarttuvat suun kautta seuraavalle isännälle ja sairastuttavat isännän ripuliin.

Tartunta voi tapahtua koirankakasta suuhun esimerkiksi huonon käsihygienian vuoksi tai saastuneen veden tai saastuneen ruokakupin välityksellä, sillä kystamuoto voi säilyä infektoivana pitkään.

Giardia tarttuu helposti myös, jos koira tutkii toisen koiran jättämää kakkaa tai jos koira nuolee takapuoltaan ja sen jälkeen toista koiraa tai ihmistä suun ympäriltä.

Mahdollinen resistenttien bakteerien lähde

Tutkijoiden mukaan toinen koiran kakkojen mahdollinen terveysriski on se, että ne voivat levittää antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja koirien ja ihmisten välillä.

Tutkimuksessa, joka on julkaistu ScienceDirect-lehdessä vuonna 2016, kansainvälinen tutkijaryhmä esitti huolensa lemmikkieläinten parissa viime vuosina nopeasti levinneistä resistenteistä bakteereista, kuten MRSA-bakteereista (metisilliinille resistentti Staphylococcus aureus).

Tutkijat mainitsevat myös, että resistenttien bakteerien yleistyminen voi mahdollisesti lisätä ihmisten tartuntariskiä. Geenianalyyseissä on selvinnyt, että tartunnan saaneiden ihmisten ja eläinten bakteerikannat ovat hyvin samanlaisia.

Australialaisen Sydneyn teknillisen yliopiston tutkijoiden raportissa, joka julkaistiin syyskuussa 2020, todettiin, että sadeveden mukana kulkeutuneet koiran kakat olivat syynä veden saastumiseen yhdessä Sydneyn lähiöistä.

Raportin laatineet tutkijat eivät kuitenkaan ota kantaa siihen, onko koiran ulosteilla merkitystä veden saastumisessa myös muualla.