Superrokote antaa täyden suojan jo yhdellä pistoksella

Edistyksellinen rokotetekniikka lupaa kohentaa lasten terveyttä merkittävästi kehitysmaissa, missä lasten saaminen kaukana oleville klinikoille rokotettaviksi on usein vaikeaa.

© Shutterstock

Uudenlainen rokote voi merkitä suuria edistysaskelia kehitysmaissa.

Uusi tekniikka mahdollistaa useiden rokotteiden antamisen kertapistoksena. Se taas on suuri etu kehitysmaissa, koska siellä lasten pitää usein matkata hyvinkin kauas rokotuksia varten, mikäli sellaisia on yleensäkään saatavissa.

Joitakin rokotteita – esimerkiksi HPV – on annettava usean pistoksen sarjana, jotta vastustuskyky sairautta vastaan kehittyy riittäväksi.

Useita rokotteita kertapistolla

Rokotetekniikan kehittyminen on suuri asia, sillä käytännössä se merkitsee sitä, että yksi ainoa pistos antaisi lapselle täyden suojan esimerkiksi poliota, aivokalvontulehdusta ja keuhkokuumetta vastaan.

Tutkijat ovat keksineet menetelmän, jonka avulla voidaan rakentaa biohajoavia lääkesäiliöitä. Näiden säiliöiden koostumusta säätelemällä voidaan ohjata lääkkeen tai rokoteaineen elimistöön vapautumisen ajankohtaa.

Vaikutus alkaa 41 vuorokauden kuluttua

Tällä menetelmällä rokote voidaan sijoittaa pieneen säiliöön – sen pituus on vain noin 400 mikrometriä – joka vapauttaa lääkeaineen elimistöön esimerkiksi seitsemän tai 41 vuorokauden kuluttua.

Tutkijat ovat testanneet menetelmää hiiriin, ja kokeissa rokoteannokset on saatu vapautumaan hiirten elimistöön onnistuneesti yhdeksän, 20 ja 41 vuorokautta pistoksen antamisen jälkeen.