Merivedessä on liikaa suolaa
Miksi merivettä ei voi juoda? Mitä haittaa siitä on ihmiselle? Merivesi on niin suolaista, ettei sitä maistaneen juuri tee mieli juoda lisää. Kiusaukseen sammuttaa sillä janoaan voivat joutua lähinnä vain ne vesilläliikkujat, joiden juomavesivarastot ovat loppuneet. Merivedessä on suolaa keskimäärin 3,6 prosenttia eli paljon enemmän kuin ihmisen elimistö sietää.
Merivesi kuivattaa elimistön
Itämeren suolapitoisuus on alle 1,5 prosenttia, sillä sen vesi on etupäässä murtovettä, johon on sekoittunut paljon makeaa vettä: Itämereen ei pääse Tanskan kapeiden salmien vuoksi paljon suolaisempaa valtameren vettä. Jotta vesi olisi juomakelpoista, se saisi sisältää suolaa alle 0,05 prosenttia.
Suolainen vesi nostaa verenpainetta
Suurempi suolapitoisuus johtaa helposti kehon kuivumiseen varsinkin, jos elimistö kärsii jo muutoinkin nestehukasta. Jo muutama lasillinen merivettä on liikaa. Suolainen vesi ei helpota nestehukkaa, vaan vain pahentaa sitä. Elimistö pyrkii kaikin keinoin poistamaan liiallista suolaa, jolloin solujen kuivuminen kiihtyy. Myös verenpaine saattaa nousta hengenvaarallisen korkeaksi liiallisen suolan vuoksi.
Ilman vettä voi elää noin viikon
Haaksirikkoiset eivät siis voi juoda merivettä, vaikka sitä olisi saatavilla yllin kyllin. Ihminen voi selvitä hengissä seitsemän päivää ilman vettä, jos ilma on lämmin, mutta lämpötila ei ole yli 27 astetta. Kylmässä ilmassa ilman vettä voi selvitä jopa 10 päivää. Mitä lämpimämpi ilma on, sitä enemmän ihminen hikoilee ja sitä lyhyemmän ajan ihminen selviää ilman vettä.
Ihmisen elimistöstä noin 60 prosenttia on vettä, joten on tärkeää, että elimistön nestetasapaino on kunnossa. Lämpimällä ihminen hikoilee normaalia enemmän, ja silloin tarvitaan enemmän vettä lämmön haihduttamiseksi.