Shutterstock
Selvom bananfluerne blev udsat for en mere ekstrem grad af blåt lys, end vi gør i hverdagen, mener forskerne, at lyset fra skærmen kan have samme indvirkning på mennesker.

Sininen valo sekoittaa aineenvaihdunnan ja voi lyhentää ikää

Digilaitteiden näytön sininen valo voi sotkea solujen aineenvaihdunnan niin, että solujen rappeutuminen nopeutuu. Näin pelkäävät tutkijat, jotka ovat selvittäneet sinisen valon vaikutusta hedelmäkärpäsiin.

Jos haluaa elää vanhaksi, kannattaa pysyä kaukana digilaitteiden näytöistä.

Näin ehdottavat yhdysvaltalaisen Oregonin yliopiston tutkijat, jotka selvittivät, miten sininen valo vaikuttaa hedelmäkärpästen metaboliitteihin.

Metaboliitit ovat aineita, jotka osallistuvat aineenvaihduntaan. Metaboliitit varmistavat, että elimistö pystyy hajottamaan ja käyttämään hyväkseen ravintoaineita tai lääkkeitä.

Tutkitut kärpäset, jotka elivät pimeässä, elivät kauemmin kuin ne, jotka altistettiin siniselle valolle.

Kärpästen saama sinisen valon määrä on äärimmäisen suuri verrattuna siihen, mille ihminen altistuu arjessaan, mutta tutkijat uskovat, että sininen valo vaikuttaa myös ihmisiin.

Sininen valo sekoittaa aineenvaihduntaa

Sinisen valon vaikutusta selvitetiin tutkimalla kärpästen pään solujen metaboliitteja sen jälkeen, kun kärpäset oli altistettu siniselle valolle.

Sininen valo vaikutti erityisesti kahteen metabolittiiin, joita esiintyy myös ihmisellä.

Sukkinaattien määrä kasvoi. Sukkinaatit edistävät solujen kasvua ja toimintaa.

Se voi kuulostaa positiiviselta, mutta ylimääräinen sukkinaattiannos ei ole hyväksi, jos solu ei pysty käyttämään sitä hyväkseen. Tutkimusta johtaneen Jadwiga Giebultowiczin mukaan sukkinaatit jäävät kellumaan soluun, mutta solu ei käytä niitä itsensä uusintamiseen.

Toinen aine, johon sininen valo vaikutti, oli glutamaatti, joka edistää viestinkulkua aivosolujen välillä. Sen määrä väheni.