Ruoan käry, siivous ja tulisija: Sisällä voi olla saastuneempi ilma kuin ulkona

Ilma kodin seinien sisällä on usein luultua huonompi. Tässä on neljä helppoa keinoa tilanteen parantamiseksi.

Häkä, kemikaalit ja pöly ovat sudenkuoppia, jotka merkittävästi heikentävät kodin ilmanlaatua.

© Shutterstock

Kumpi on haitallisempaa keuhkoille? Tunti vilkkaasti liikennöidyn tien varrella ruuhka-aikaan – vai tunti omassa kodissa?

Useimmat varmaankin ehdottaisivat moottoritietä.

Monet tutkimukset viittaavat kuitenkin siihen, että asunnon ilma voi olla yhtä saastunutta kuin ulkoilma.

Onneksi voit itse tehdä paljonkin parantaaksesi ilmanlaatua kodin seinien sisäpuolella. Palataan siihen kohta.

Käydään ensin läpi tärkeimmät syyt huonoon sisäilmaan, jota monet hengittävät keuhkoihinsa tuntikausia joka päivä.

Vaarana vakavat sairaudet

Yksi suurista haittatekijöistä on ruoanlaitto. Tirisevistä paistinpannuista ja friteerauspannuista voi – riippumatta siitä, mitä ruokaa laitat ja miten – vapautua haitallisia höyryjä ja hiukkasia.

Vuonna 2022 Yhdysvaltojen kansallinen tiedeakatemia NAS julkaisi laajan raportin sisäilman saastumisesta. Siinä ruoanlaitto mainitaan "yhtenä merkittävimmistä sisäilman kemikaalien lähteistä".

Myös kaasulämmittimet ja polttopuu-uunit ovat luettelon alkupäässä. Ne tuottavat muun muassa akroleiinia. Tämän molekyylin ovat tutkimukset liittäneet sekä hengitystiesairauksien että sydän- ja verisuonitautien kehitykseen.

Ruoanlaitossa kuumennettu öljy tuulettamattomassa keittiössä on lisäksi yhdistetty kohonneeseen keuhkosyöpäriskiin.

Monet syntipukit löytyvät siis keittiöstä, mutta pahoja sudenkuoppia on muuallakin sisätiloissa.

Puun poltto tuottaa sisäilmaan haitallisia pienhiukkasia, etenkin tulen sytytysvaiheessa.

© Shutterstock

Esimerkiksi viallisista tai huonosti tuulettuvista kaasulämmittimistä tuleva häkä, synteettiset väriaineet, tietyt puhdistusaineet sekä teollisuuskemikaalit trikloorietyleeni ja bentseeni, joita on mm. maaleissa, huonekaluissa, lattiapäällysteissä ja sähkölaitteissa – ja vieläpä aivan tavallinen pöly. Vaikka pöly yleensä koostuu biologisesta jätteestä kuten kuolleista ihosoluista, hiuksista, kuiduista, siitepölystä ja punkeista, se voi laukaista immuunireaktion, kun sitä hengitetään, ja samalla sen mukana voi kulkeutua muita kemikaaleja.

Myös puun poltto saastuttaa laajalti niin sisällä kuin ulkonakin. Britannian hallituksen tutkimus vuodelta 2022 osoittaa esimerkiksi, että brittikotien takat tuottavat enemmän hiukkassaastetta kuin Britannian kaikki tieliikenne.

Tilanne saattaa äkkiseltään vaikuttaa toivottomalta, mutta muutamia yksinkertaisia konkreettisia neuvoja noudattamalla voit onneksi merkittävästi vähentää altistumistasi saastuttaville aineille.

1. Vältä ruoan paistamista

Yleensä ruoan paistaminen saastuttaa enemmän kuin keittäminen tai höyryttäminen. Paistettaessa voi nimittäin vapautua haitallisia hiukkasia sekä paistoöljystä että itse valmistettavasta ruoasta. Etenkin liha on runsas hiukkasten lähde. Suosi siksi keittämistä ja höyryttämistä ja käynnistä liesituuletin.

2. Sulje uunin luukut ja poista tuoksukynttilät

Muissa sisätiloissa on hyvä pitää tulisijan luukut kiinni ja välttää tuoksukynttilöitä, ilmanraikastimia ja vastaavia tuotteita. Vaikka monet käyttävät niitä ilman raikastamiseen, todellisuudessa ne tuottavat paljon ilmanlaatua heikentäviä hiukkasia.

3. Tuuleta kunnolla

Kasveja pidetään hyvinä luonnollisina ilmanpuhdistajina, mutta tutkimusten mukaan niitä pitäisi olla tuhansittain, jotta niistä olisi merkittävää hyötyä. Hyvä tuuletus sen sijaan vähentää tehokkaasti haitallisten aineiden määrää.

4. Siivoa maltillisesti

Vielä neuvo, jota on helppo noudattaa: älä siivoa liikaa. Pölyjen pyyhkimisestä ja imuroinnista nousee ilmaan pölyä ja näin kasvaa riski, että hiukkasia joutuu keuhkoihin. Käytä mieluummin kosteaa siivousliinaa ja vältä sumutinpulloista ruiskutettavia puhdistusaineita.