Pyyheliinasi on bakteeripesä

Pyyheliina on bakteerien lempipaikka, ja siksi sinun pitäisi pestä se usein – useammin kuin luuletkaan.

Kylpypyyhkeesi on ihanan kostea noutopöytä miljoonille bakteereille, jotka ovat peräisin sinusta itsestäsi. Siksi pyyheliina pitäisikin pestä monta kertaa viikossa.

Näin selvät pesuohjeet antoi New Yorkin yliopiston lääketieteen laitoksen mikrobiologian ja patologian tutkija Philip Tierno Tech Insider.

Bakteerien herkkua

Kylpypyyhe on oivallinen kasvualusta bakteereille, sillä paksu pyyhe pysyy pitkään kosteana ja siinä on runsaasti bakteereille maistuvia ihosoluja.

Joka kerta, kun kuivaat ihosi froteepyyhkeeseen, kuolleiden ihosolujen lisäksi siihen siirtyy myös eritettä suusta, haavoista, peräaukosta ja virtsaputkesta. Ja nekin ovat tulvillaan bakteereja.

Lisäksi pyyhkeen bakteerikantaa kasvattavat bakteerit, jotka leviävät koko kylpyhuoneeseen, kun wc vedetään, jos sellainen on samassa tilassa kuin suihku tai kylpyamme.

Pyyhkeen pitää olla aivan kuiva

Philip Tierno toteaa, että jos pyyhkeen kuivattaminen jokaisen käyttökerran jälkeen on mahdollista, pyyhe pitää pestä kolmen suihkussakäynnin jälkeen.

Jos märkä pyyhe sen sijaan ripustetaan koukkuun huonosti tuuletettuun kylpyhuoneeseen ja sen kuivuminen vie puoli vuorokautta, pyyhe pitäisi pestä useammin, toisin sanoen jokaisen tai joka toisen suihkukerran jälkeen.

Yhteinen pyyhe levittää stafylokokkeja

Syynä siihen, että emme pyyhkeiden muodostamasta riskistä huolimatta ole mitään tautipesäkkeitä, on se, että käytämme useimmiten pyyhkeitä, joissa on vain meistä itsestämme peräisin olevia bakteereja. Ne eivät ole meille kovin vaarallisia.

Toisten ihmisten bakteerit sen sijaan saattavat aiheuttaa sairauksia. Jos käytät samaa pyyhettä jokun toisen henkilön kanssa ja hänellä on vaikka stafylokokkeja tai muita bakteereja, ne voivat siirtyä sinuun pyyhkeen välityksellä.

Käsipyyhkeitä käytetään useimmiten vain käsien kuivaamiseen, mutta niitäkin pitää pestä usein, sillä niillä on tavallisesti monta käyttäjää.