Potilailla puutetta kortisolista
Kortisoli on hormoni, joka auttaa hallitsemaan unirytmiä, elimistön tulehdustiloja ja verensokeria.
Tutkimukseen osallistuneilla long covidista kärsivillä oli veressään noin puolet vähemmän kortisolia kuin terveillä verrokeilla.
Science-lehden mukaan tutkimuksessa selvisi, että alhainen kortisolitaso on tyypillinen lihaskivuista ja väsymyksestä kärsivillä potilailla.
Tutkimuksen tärkein havainto koski kuitenkin potilaiden valkosoluja.
Väsähtäneet T-solut
T-solut ovat valkosoluja, jotka voivat toimia sekä virusten tai bakteerien infektoimien solujen "tappajasoluina" että myös "auttajasoluina", jotka saavat muut valkosolut tuottamaan vasta-aineita.
Tutkimuksessa ilmeni, että pitkittyneestä koronataudista kärsivien T-solut näyttivät uuvahtaneen.
Eräs tutkimukseen osallistuneista tutkijoista, neurofysiologi David Putrino Icahn School of Medicine -yliopistosta kertoi, että potilaiden elimistö näyttää taistelevan ankarasti jotakin vastaan.
Tämä voi tarkoittaa sitä, että koronavirus on potilaan elimistössä edelleen aktiivinen tai sitten sairaus on johtanut johonkin toiseen infektioon.
Tutkijoille selvisi, että esimerkiksi herpesvirukset, kuten niin kutsuttu Epstein-Barr-virus, joka voi olla elimistössä uinuvana pitkiäkin aikoja, oli monilla potilailla aktivoitunut.
Tutkija suosittelee tiettyjä hoitomuotoja
Koronan myöhäisoireiden syitä selvittänyt tutkimus pääsi siis askeleen lähemmäs tehokkaan hoidon kehittämistä.
Tutkimuksen tekemiseen osallistunut immunologi Akiko Iwasaki Yalen yliopistosta sanoo Science-lehdessä, että hän kannustaa terveysviranomaisia tutkimaan, voisivatko kortisolilisät, viruslääkkeet ja B-solujen määrän vähentäminen immuunijärjestelmässä auttaa potilaita toipumaan koronan pitkittyneistä oireista.